Preferencijalni glasovi u Sabor odveli Grbina, Hajdaša Dončića, Kalmetu, Glavaševića

0

Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no ne isključivo.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici 32.143 preferencijalna glasa. No Vili Beroš, prvi na listi u 10. jedinici dobio je gotovo tri i pol tisuće glasova više od Plenkovića, osvojivši 35.607 glasova.

Dio kandidata u Sabor će ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a nekoliko njih čak s posljednjeg, 14. mjesta. To su primjerice SDP-ovci Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, koji s posljednjih mjesta u 8. i 3. izbornoj jedinici ipak ulaze u Sabor, a obojica su osvojili više glasova od predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

U Sabor sa zadnjeg, 14., mjesta na listama ulaze HDZ-ov Božidar Kalmeta s liste u 9. izbornoj jedinici te Bojan Glavašević s liste koalicije Možemo u 6. jedinici. Glavašević je osvojio više glasova od prve na listi Danijele Dolenec.

U 7. izbornoj jedinici treći na listi Domovinskog pokreta Ante Prkačin osvojio je više preferencijalnih glasova od prvoga, bivšeg Mostovca Slavena Dobrovića. Iz koalicije Možemo u Sabor će Rada Borić, koja je dobila više preferencijalnih glasova od frontmana Hladnog piva Mile Kekina.

Debakl SDP-a doveo je do toga da u Sabor ne ulazi Gordan Maras, šef zagrebačke organizacije stranke. Anka Mrak Taritaš, čelnica GLAS-a, dobila je tek 2614 glasova. No, zbog drugog mjesta na listi ulazi u sabor.

Potpuni izborni debakl doživio je Milan Bandić. Njegova stranka nije osvojila nijedan mandat, a sam Bandić, kao nositelj liste u drugoj izbornoj jedinici, dobio je tek 1789 glasova.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara ušao je u Sabor. Bio je četvrti na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici u kojoj je osvojio je 903 glasa, od čega u Splitu 587.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati SDSS-a te u Sabor ulaze Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević. Osim njih u Sabor ulaze i predstavnici ostalih manjina: Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj.