Premijer i ministri razgovarali s braniteljima o stajalištima za pregovore Srbije s EU

0
Foto: CROPIX/Neja Markicevic

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastao se s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, priopćeno je iz Vlede, nakon što je Srbija na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu otvorila pregovaračko poglavlje  pravosuđu.

Na sastanku su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač te ministar branitelja Tomo Medved.

Premijer Orešković naglasio je da će Vlada učiniti sve u zaštiti nacionalnih interesa i interesa hrvatskih branitelja te kako se današnjim prihvaćanjem Srbija obvezuje na poštivanje zajedničkih dogovorenih stajališta vezanih uz otvaranja poglavlja 23. i 24.

Kazao je kako se nada da neće doći do odstupanja od strane Srbije od danas utvrđenih uvjeta i zajedničkih pozicija te kako Europska unija i Hrvatska dijele zajedničko stajalište da će Srbija pokazati odgovornost i dosljednost u postignutim dogovorima.

Izjave dnevno političke naravi iz Srbije koje su suprotne dogovorenim stajalištima ne pridonose napretku i jačanju Europske Unije te činjenici da se Republika Hrvatska aktivno zalaže za ulazak zemalja jugoistočne Europe u EU, dodao je.

Predstavnici Udruga branitelja iz Domovinskog rata upoznati su s Izjavom Republike Hrvatske koja je danas pročitana u Bruxellesu na Trećem sastanku Međuvladine konferencije EU i Srbije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač posebno se osvrnuo na pet ključnih obaveza koje Srbija mora ispuniti unutar poglavlja 23.

Srbija mora izbjegavati sukob nadležnosti pravosuđa  To znači da Srbija neće moći samovoljno i protupravno primjenjivati vlastito kazneno zakonodavstvo na državnom području Hrvatske i progoniti hrvatske državljane jer bi takav postupak bio potpuno suprotan preuzetnoj obvezi izbjegavanja sukoba nadležnosti na koji se Srbija obvezala. Hrvatska će pomno pratiti razvoj Srbije u ovom prijelaznom mjerilu i Srbija bez njegove odgovarajuće primjene neće moći zatvoriti ovo poglavlje, neće moći ući u Europsku uniju, rekao je ministar Kovač.

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je važnim ukidanje univerzalne jurisdikcije. Naglasio je kako su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata posebno zainteresirani i za rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu. Budući da je Republika Hrvatska morala pri ulasku u Europsku uniju ispunjavati sve postavljene uvjete, tražimo da se na isti način postupa i prema Republici Srbiji, zaključio je ministar.