Premijera filma „Ponad Pučinam“ u Noći kazališta

0
Foto: PR; autor Ante Majić

“Valjalo je napustiti kopno, sve poznate sigurne luke, pobjeći od grada, vreve, brzine života, od uloge umjetnice (u koju nikad nisam povjerovala jer sam vjerovala da će netko kad tad otkriti koliko sam fejk), uloge majke (za koju nikad nisam bila dovoljno dobra), uloge sposobne superžene (za koju sam samosaboterski navijala da se konačno raspadne). Valjalo je da se suočim sa svojim demonima, da poginem na tom bojištu s utvarama iz dubine vlastitog mraka, da mi se srce raspukne na nepopravljive komadiće – da se rastvorim u svoj svojoj bezvrijednosti, nemoći, jadu, boli i tuzi. Prije šest godina iz svog grada otišla sam na otok umrijeti. I jesam. Klekla sam na koljena i poklonila se svojim ranama, umrla skupa s njima. I onda, iz dijamantski čiste i kristalne želje za životom, iz te, unatoč svemu, UNATOČ SVEMU, neslomljive energije života u mrtvoj meni – krenula je Kreacija. Ovaj film je najautentičnije Mene koje je ikad iz mene izašlo. Moje riječi, moje slike, moje vizije, moja priča ispričana mojim rječnikom. Neću duljiti s patetikom više. (Da, patetična sam, znam, i ok sam si takva.) Vratila sam se u svoj grad i nosim na dar film kao svoj rođendanski poklon. Sebi i svim svojim prijateljima, obitelji, kolegama, učiteljima na dar. Dođite i proslavite skupa sa mnom. Vratila sam se Živa. ”

Riječi su to kojima kazališna redateljica, umjetnica, dramska pedagoginja i voditeljica Kazališta BESA, Marica Grgurinović najavljuje premijeru svog filma „Ponad Pučinam“ na Noć kazališta 16.11.19. u 20h u splitskoj kinoteci Zlatna vrata povodom svog 40. rođendana.

“Ponad Pučinam” je kratki 25-minutni autorski film koji govori o intimnom putovanju unutarnjim prostranstvima ispričan jezikom osobne mitologije i simbolima mora, otoka i broda, svojevrsna simbolična autobiografija, prikaz unutarnjeg obračuna sa sobom tijekom autoričine edukacije iz tjelesno-orijentirane integrativne terapije pri Centru za integrativni razvoj.

Osim redateljice i autorice filma, na njegovom stvaranju sudjelovali su stalni suradnici BESE: Ana Marija Fabijanić, kao montažerka i autorica glazbe, Igor Bogdanović i Ante Majić kao snimatelji, Miranda Vidović kao kostimografkinja. Maša Ljotić Plichta također je stvarala glazbu, a našli su se i neki novi suradnici koji su se prvi put okušali ispred kamere: Valentina Šerbec, Katica Mrgić, Sanja Krivošić i Darko Zanki. Cijelu ekipu filma moći ćete upoznati na samoj premijeri na koju je ulaz slobodan, te kasnije na druženju i slavlju koje se nastavlja u Kavani i galeriji HOK (Kavanjinova 11).

Film je realiziran u sklopu 6. i 7. BESA festivala i kazališnog kampa na otocima Svecu i Biševu, jednog od kontinuiranih kulturno-edukativnih projekata koje BESA, kao prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj, provodi posljednjih 6 godina na Visu.