Preminuo Luko Paljetak

0

U 81. godini u Dubrovniku je preminuo Luko Paljetak, jedan od najvećih i najplodnijih hrvatskih književnika.

Paljetak je bio najproduktivniji suvremeni hrvatski književnik, prevoditelj, erudit.

Rođen je 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku. Diplomirao je 1968. na Filozofskom fakultetu u Zadru, a doktorirao 1992. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redoviti je član HAZU-a od 1997.

Jedan je od najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika s preko 150 knjiga. Objavio je četrdesetak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu, među najpoznatijima je svakako Miševi i mačke naglavačke,  desetak grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu….

Njegovi stihovi naraštajima djece bili su prvi susret s poezijom, s književnošću uopće. Bio je i prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Preveo je djela Shakespearea, Byrona, Wildea, Joycea, Prešerna……

Mnoge su njegove pjesme uglazbljene “U svakom slučaju te volim”, “Na Stradunu” i mnoge druge.

Pisao je dramske tekstove, igrokaze, radiodrame. Bio je stalni član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Paljetak je rođen 1943. u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku. Dobitnik je svih najvećih nagrada i priznanja.