Prenamjena bivšeg zoološkog vrta na Marjanu

0

Do ljeta 2017. godine na prostoru zoološkog vrta na Marjanu trebao bi biti otvoren edukativni centar sa životinjama kojima je Dalmacija prirodno stanište.

Odlučeno je to na održanom sastanku Povjerenstva za ocjenu prijedloga uređenja i namjene prostora zatvornog zoološkog vrta na Marjanu, a jednoglasno je izabran prijedlog ‘centra s tradicijskim pasminama’ na kojem je radila grupe autora koju čine: znanstveni savjetnik Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Frane Strikić, redoviti profesor splitskog PMF-a Mate Šantić, te voditelj Botaničkog vrta Mirko Ruščić.

Projekt je, po odluci povjerenstva, ocijenjen najboljim nakon što su se u obzir uzeli znanstveno-edukacijski i turistički, ali i svi ostali aspekti od kojih bi koristi trebali imati građani, ali i turisti koji stignu u Split.

Razmatra se i mogućnost implementacije humanitarnog aspekta u sklopu centra, s ciljem pokretanja rehabilitacijskog jahanja i ostalih kompatibilnih podprojekata, a u zaključku stoji i kako će i svi ostali predlagatelji biti pozvani da se savjetodavno uključe u ovaj projekt.

Povjerenstvo će odabrani prijedlog uputiti gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru, koji će potom donošenje konačne odluke o sudbini ZOO-a proslijediti Gradskom vijeću na nekoj od budućih sjednica.