Prijedlog POS-a u Hercegovačkoj ulici u Splitu

0

SDP Split predlaže gradnju POS-a u Hercegovačkoj ulici u Splitu.

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split: HDZ-ova gradska vlast Split vodi stihijski i zbog toga se i govori o “privremenom gradu“. Nema više ni traga predizbornim obećanjima o Strategiji razvoja grada, a nakon toga o novom GUP-u. Prostorno planiranje vrlo je jak alat u rukama Grada Splita kojim se može usmjeriti razvoj, i to na način da se odmaknemo od gotovo isključivog oslanjanja našeg gospodarstva na turizam i da krenemo rješavati goruće probleme naših građana, poput stambenog pitanja. Split ima velike probleme, ali oni nisu nerješivi uz kvalitetnu gradsku vlast, koja ih sustavno može i mora rješavati i tako podignuti kvalitetu života Splićanki i Splićana.

 

Dr. sc. Tonći Stipić, član Gradskog odbora SDP-a Split: Motiv našeg obraćanja javnosti je još jednom upozoriti na katastrofalnu demografsku sliku i prijeteći slom našeg Splita, grada koji se pretvara u grad dominantno stare i starije populacije uz sve manji broj novorođene djece i kontinuirano raseljavanje mladih. Od početka 90-ih prošlog stoljeća Split je izgubio gotovo 30.000 stanovnika ili više od 1100 godišnje što je zastrašujuća i teško nadoknadiva brojka. Stanje je takvo ne samo zbog smanjenog nataliteta već i zbog raseljavanja stanovništva i to osobito mlađe populacije. Karakteristično za Split je da dio mladih odlazi u druge gradove unutar naše županije. Zašto? Osim, za Hrvatsku općenitih ekonomskih i političkih neprilika jedan od krucijalnih razloga je i njihova nemogućnost rješenja stambenog pitanja prema uvjetima i po cijeni koja je dostupna ljudima koji žive od svog rada. Zbog dosadašnjeg okretanja Splita turizmu kao primarnoj djelatnosti velik broj stanova bio je namijenjen apartmanizaciji a cijena stanova postala je jedna od najskupljih u državi. Nedostatak vizije i nespremnost dosadašnje administracije da započne rješavati taj problem rezultiralo je stanjem u kojem smo suočeni s potrebom za hitnim djelovanjem a kako bi se stvorili preduvjeti koji bi Split učinili poželjnim i perspektivnim mjestom, u kojem mlade obitelji mogu stvoriti preduvjete za život. Na tom tragu je i naš projekt POS Hercegovačka kao idealno i ostvarivo rješenje kojim bi se krenulo u rješavanje navedenog problema.

 

Boris Bulović, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a Split: Širenje grada na istok u Korešnicu predstavlja širenje prigradskih naselja. To je komunalno neopremljeno područje koje iziskuje velika i skupa ulaganja. Uputnije je grad prvo širiti iznutra i znatno jeftinije. Lokacija garaže Prometa kao POS Hercegovačka je primjer od znatnog javnog interesa. Ideja o aktivaciji garaže Prometa u stambenu zonu ne isključuje fantaziju u Korešnici. Ona samo stavlja Hercegovačku na vremenskoj crti prije nje. Ovo je također i znatno jeftiniji projekt. Tako će mlade obitelji dobiti krov nad glavom znatno brže. Potencijal za gradsko naselje tamo postoji s potpunom opremljenosti pripadajućim sadržajima kao što su igrališta, parking, zelene površine i dječji vrtić. Infrastruktura tj. ceste, voda, struja za stambeni kompleks na toj lokaciji već postoji. Cijene stanova zbog turizma lete u nebo. Split je po tome drugi najskuplji grad na Jadranu sa stopom rasta nekad i preko 10 posto godišnje. Mlade obitelji to ne mogu pratiti. Split treba stanove po znatno manjim cijenama i to odmah. Promet se seli na Dračevac. Vlada RH nam je na sjednici u Splitu iz lipnja 2019. godine, zemljište na Dračevcu dala namjenski. Dio namjene je “Uređenje Prometnog centra grada Splita koji će obuhvaćati garažu, upravnu zgradu te upravljački centar javne komunalne tvrtke za prijevoz Promet d.o.o.“. Mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja kroz Urbanu aglomeraciju Split osigurao je milijunske iznose iz EU kase za realizaciju istoga. Grad je ponuđene milijune odbio. “Odlučeno je da se projekt ne realizira korištenjem sredstava namijenjenih tom projektu iz ITU alokacije Urbane aglomeracije Split u tekućoj EU financijskoj perspektivi… Pa će sredstva alocirana za realizaciju Prometnog centra na Dračevcu biti usmjerena u realizaciju prve faze Tehnološkog parka Split.“ Tako glasi službeni odgovor. Sredstva za premještanje Prometa su postojala, ali su upropaštena. Čak i Master plan na parceli Prometa predviđa “Novogradnju na gradskom zemljištu (preseljenje autobusne garaže)“ tzv. socijalnu gradnju što naravno POS jest. I s te strane, ako Master plan ikome išta ozbiljno znači, se priča o POS-u. Zašto je projekt odbačen!? I tko ga je, imenom i prezimenom, odbacio!? Ako nema imena, zna se čija je zapovjedna odgovornost. Ako vladajućim strukturama nije do depopulacije Splita i imalo drže do svojih sugrađana, POS Hercegovačka mora krenuti već sutra.