Program 6. dana Splitskog filmskog festivala

0

U Kino Karaman s početkom u 18 :45 prikazat će se hrvatski film Anđela Jurkas « Glup&gluplji 3 », kao zaključni dio prve debitantske trilogije u povijesti dugometražnog igranog filma u Hrvatskoj.Priča je to o muško ženskim odnosima započeta filmom „Zbog tebe“ i centralnim dijelom „Fuck Off I Love You”. Florin Serban u 20 :45 filmom u međunarodnoj konkurenciji, « Ljubav 1.pas » negdje u planinama, četrdesetogodišnjeg drvosječu Simiona uvlači u igru bez izlaza pronalazeći pretučenu i gotovo bez svijesti nepoznatu ženu u šumi.Nakon toga s početkom u 22 :45,u prvom dugometražnom filmu Camille Vidal-Naquet « Savage » , dvadesetdvogodišnjak Leo na ulici prodaje svoje tijelo za novac.

Filmski program STFF-a u kinoteci Zlatna vrata počinje konkurencijom kratkometražnih filmova u trajanju od 95 minuta s početkom u 19.00 sati. Mark Olexa i Francesca Scalisi kao osnivači i umjetnički direktori prvog festivala na svijetu koji se odvija u zraku s ciljem približavanja kratkog filma široj publici, zajedničkim kratkim filmom « Black line » donose priču o ženi koja lovi u mutnim vodama. Jacek Jędrzejczak kroz « Exoneration » kao dio projekta pod nazivom „TEN“, bavi se temom odnosa ljudskog bića i vremena. U okruženju svakodnevnih susreta i sukoba, izgradnja novih nekretnina mijenja arhitekturu grada filmo.

« Flowers » Vade Vergara.. Melodramu u fragmentima, sačinjenu od oštećenih kadrova posljednjih minuta jedine kopije nitratne filmske vrpce izgubljenog filma Silja – Fallen Asleep When Young redatelja Teuvoa Tulioa,jedan od pionira finskog eksperimentalnog filma.

Sami van Ingen snimio je kroz kratki film « Flame ». Eksperimentalni kratki dokumentarni film o životu, smrti i našim pokušajima da ih kontroliramo « Ex nihilo » medijskog umjetnik iz Helsinkija Tima Wright , priče su o naprednom humanoidnom robotu. U « Nevermind Polly » Julie Milz Polly stoji pored prozora i zuri u zid preko puta dvorišta dok je zarobljeništvo u vlastitom stanu ne nagna je da izađe vani u bučan grad. « Little stories » David N.Bernatchez male su priče o usađenim sjećanjima.

U 21:00, također u kinoteci Zlatna vrata, gledatelji će ponovo moći vidjeti kralja Luja XIV. u filmografiji Alberta Serre, već poznatog kao protagonist njegovog posljednjeg filma Smrt Luja XIV. , međutim u « Roi Soleil » pojavljuje se blizanac, iako igra zabuna pokaže da ih ima više.