Program Dana državnosti RH i Dana hrvatskih branitelja grada Splita

0
Foto: pixabay.com

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita počet će 29. svibnja 2023. polaganjem vijenaca na groblju Lovrinac u 9 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 10 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 10.40 sati uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ podići će se zastava Republike Hrvatske i položiti vijenac kod Spomen ploče na Narodnom trgu. U 12 sati u Vili Dalmaciji će se održati Svečana sjednica Županijske skupštine Splitsko– dalmatinske županije i Gradskog vijeća Grada Splita.

Program na sam blagdan, 30. svibnja 2023. započet će sv. misom u katedrali sv. Dujma s početkom u 19 sati, nakon koje će na Peristilu hrvatski branitelji formirati mimohod s ranim zastavama. Predvođeni HGD Stjepan Radić iz Žrnovnice i Mažoretkinjama grada Splita kretat će se preko od Peristila preko Hrvojeve i Ulice kralja Tomislava do Trga Gaje Bulata. U prigodnom programu ispred zgrade HNK Split uz HGD Stjepan Radić nastupi će Gradski zbor Brodosplit.

Program obilježavanja završit će vatrometom na Rivi s početkom u 22 sata.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA
DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE I DANA HRVATSKIH BRANITELJA GRADA SPLITA
Split, 29. i 30. svibnja 2023.

29. svibnja 2023. (ponedjeljak)

09:00 Polaganje vijenaca na gradskom groblju „Lovrinac’’ (Središnji križ, Groblje branitelja iz Domovinskog rata, Spomen obilježje poginulim Bošnjacima – muslimanima u Domovinskom ratu)

10:00 Polaganje cvijeća na spomenik u Parku branitelja (Obala kneza Branimira 17) i spuštanje zastave Republike Hrvatske niz pročelje zgrade Gradske uprave

10:40 Polaganje vijenca kod spomen ploče na Narodnom trgu (Pjaca);
Podizanje zastave Republike Hrvatske na štandarcu uz intoniranje hrvatske himne

12.00 Svečana sjednica Županijske skupštine Splitsko – dalmatinske županije i Gradskog vijeća Grada Splita (Vila Dalmacija)

 

30. svibnja 2023. (utorak)

19:00 Sveta misa (katedrala Sv. Dujma)

19.45 Mimohod (limena glazba, mažoretkinje, zastave postrojbi)

20.15 Koncert – Trg Gaje Bulata

22:00 Vatromet