Projekt obnove Zvjezdarnice na Mosoru

0
Foto: Zvjezdarnica Mosor/ PR

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević  i gradonačelnik Splita Ivica Puljak razgovarali su  obnovi Zvjezdarnice na Mosoru i uključivanju Grada Splita u koaliciju za zaštitu zvjezdanog neba iznad Dalmacije.

Božičević je  istaknuo žurnu potrebu da se krene s obnovom kupole na Zvjezdarnici na Mosoru koju je u potpunosti uništila orkanska bura početkom 2020. godine i radi čega od tada glavni teleskop na zvjezdarnici nije u funkciji što uvelike otežava provedbu astronomskih programa za djecu i mlade.

Gradonačelnik Puljak se složio da je potrebno što hitnije riješiti ovaj problem s obzirom da Zvjezdanom selu Mosor gravitiraju brojne škole s područja Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, ali i okolnih županija po pitanju provedbe terenske nastave. Kazao je  da bi bilo dobro pripremiti projekt ne samo za obnovu kupole već obnove i opremanja cijele zgrade na Mosoru kako bi se poboljšali uvjeti za provedbu radionica i smještaj djece.

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza je upoznao gradonačelnika  s aktivnostima po pitanju zaštite noćnog neba odnosno zaštite od svjetlosnog onečišćenja koje savez provodi na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije (Jelsa, Lastovo i Biševo) te je istaknuo želju da se i grad Split kao najveći grad u Dalmaciji priključi inicijativi za zaštitu zvjezdanog neba iznad Dalmacije.

Naime, u Jelsi je u srpnju potpisan memorandum o suradnji pet lokalnih samouprava (Jelsa, Hvar, Stari Grad, Sućuraj i Bol) za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba te su u tijeku postupci za proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i za proglašenje otoka Lastova prvim međunarodnim parkom tamnog neba na našim otocima.

Nedavno je pokrenuta i inicijativa za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba na otoku Biševu.

Želja je Hrvatskog astronomskog saveza da se već pokrenute inicijative i memorandum o suradnji proširi na područje dvaju najjužnijih županija kako bi iste postale oaza zaštićenog zvjezdanog neba ne samo u smislu ekologije već i u smislu turističke ponude, za što će u budućnosti biti potrebno umrežavanje zaštićenih područja te uključivanje i velikih gradova u aktivnu zaštitu od svjetlosnog onečišćenja u smjeru nečega što bi u turističkom smislu mogli nazvati „Dalmatia full of stars“.

Gradonačelnik Puljak je izrazio spremnost da se Grad Split uključi u ove aktivnosti te u skoroj budućnosti prijeđe na potpuno ekološku, ali i kako to astronomi vole reći „dark sky friendly“ rasvjetu kako bi i najveći grad u Dalmaciji pridonio zaštiti zvjezdanog neba i potencijalnom razvitku novog turističkog proizvoda.