Projekt O’sjeti…!: Senzorna integracija

0
Foto: Obrtna tehnička škola Split

„O’sjeti…!” projekt je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, a koji ima za cilj zaštitu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece rane i predškolske dobi. Projektni parteri su Obrtna tehnička škola Split, DV Grigor Vitez Split, COO Slava Raškaj, COO Juraj Bonači te Škola za dizajn grafiku i održivi razvoj Split.

Tijekom projekta osmišljen je i izrađen alat koji se sastoji od senzorne kutije i priručnika za roditelje i odgajatelje, a koji su danas predstavljeni javnosti.

„Dijete igrom i istraživanjem ove didaktičke igračke ostvaruje mogućnost stimulacije svih osjetila. Igračka obiluje mnoštvom manipulativnih mogućnosti, vidnih i zvučnik elemenata, može se prenositi i gurati, što je posebno važno za unaprjeđenje senzorne integracije. Kutija će biti dodijeljena različitim splitskim ustanovama, kao i ustanovama socijalne skrbi koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju.” rekla je Antonija Krištić, edukacijska rehabilitatorica Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj.

„Ovo je otkriće za roditelje. Trenutno nema puno edukacija ni tematike koja je posvećena roditeljima, a oni su nam najveći saveznici i oni bi trebali odraditi onaj posao s djecom koji slijedi nakon stručnog posla. Senzorna kutija je vrlo originalna, a interesantna je i priča koju sadrži, tako da vjerujem da će, uz dobru edukaciju koja bi morala pratiti ovu kutiju, sasvim sigurno ona doprinijeti senzornom razvoju djece.” rekla je Rea Fulgosi-Masnjak, recenzentica i redovita profesorica u trajnom zvanju na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zadnji korak – izradu senzorne kutije odradila je Obrtna tehnička škola Split.

„Naši učenici su oduševljeni sudjelovanjem u ovakvom projektu kojim, osim povećavanja vještina i znanja u njihovoj struci, izrađuju nešto korisno onima kojima je to potrebno.” istaknuo je ravnatelj škole Milivoj Kalebić.