Projekt Svi zajedno: Kad se male i velike ruke slože…

0

Centar za socijalnu skrb Split već 5.godinu provodi projekt kojim djeci i mladima iz obitelji koje su njihovi korisnici , omogućuje da uče strane jezike, bave se sportom ili , recimo, plešu u nekom od splitskih plesnih klubova.

Petu godišnjicu provođenja projekta Svi zajedno obilježili su prigodnim druženjem i uručenjem zahvalnica sudionicima projekta ,a ona se zgodno poklopila sa Međunarodnim danom dječjih prava  20.studenog, jer , naime u dječja prava spada i ono na jednake i primjerene uvjete za provođenje kulturnih, umjetničkih, rekreativnih i slobodnih aktivnosti.

“Obitelji koje su u sustavu socijalne skrbi često nisu u mogućosti da priušte svojoj djeci i mladima da se uključuju u slobodna aktivnosti. Ovaj projekt se realizirao uz podršku grada Spklita, županije Splitsko -dalmatinske i brojnih suradnika, bilo vlasnika ili voditelja raznih klubova, udruga,škola,  KUD-ova…Negdje je njih oko 130-ak.”
rekla je ravnateljica splitskog Centra Tatjana Vukman koja  smatra i kako je ovo dobar primjer kako se u lokalnoj zajednici mogu zalaganjem i motivacijom ostvariti velika djela.

Više od 330 djece samo tijekom ove školske godine poput svojih vršnjaka učilo je engleski ili francuski, plesalo folklor ili treniralo u nekoj školi nogometa, a u pet godina provođenja ovog projekta bilo je uključeno više od 600 djece.

Rezultati projekta mogli bi biti i fizički vidljivi kada bi bilo dovoljno zemljišta za sadnju stabala, naime druga godišnjica projekta bila je obilježena sadnjom onolikog broja stabala koliko je projekt obuhvatio djece:
“Zapravo smo projekt počeli tako što smo molili suradnju od klubova , udruga i škola na način da prime barem jedno dijete besplatno, a mi ćemo kad dođemo do financijskih sredstava platiti ukljulčivanje za svako drugo dijete. Međutim svi u lokalnoj zajedici su bili toliko spremni na suradnju i od onda naovamo postoje sudionici projekta  koji prime i po desetoro djece besplatno.”
rekla nam je inicijatorica i voditeljica projekta, Sanja Kuvačić.

Projektom se prate  potrebe i želje djece, tako da je tijekom godina on , uz podršku volontera ,”narastao” za pružanje pomoći u učenju, logopedske radionice , čak i financiranje odlaska na sportske turnire, a humanost sudionika projekta prošle godine je iskazana i božićnom predstavom za najmlađe uz podjelu darova.