Prometovci u četvrtak prosvjeduju pred Banovinom

0

Četiri sindikata koji djeluju u tvrtki Promet d.o.o. i to: SINDIKAT HRVATSKOG VOZAČA, SINDIKAT TEHNIČKOG PROMETNOG SEKTORA, SINDIKAT PROMETA I VEZA, te HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA pozivaju na prosvjed pred Banovinom u četvrtak 18. listopada 2018. u 14:30.

Evo dijela njihovog priopćenja!

Naš prosvjed se tiče radnika, ali i svih korisnika usluga JGP Promet, vas, građana grada Splita. Prosvjedujemo zbog katastrofalnih uvjeta u kojima radnici Prometa obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, katastrofalnih i sramotnih uvjeta u kojim se prevoze naši sugrađani. Prosvjed se trebao održati još prije mjesec i pol dana, ali nije zbog datog nam obećanja da će se stvari pokrenuti, da ćemo kroz tjedan nakon sastanka dobiti napismeno kojom dinamikom će se napokon rješavati nagomilani problemi u tvrtci.

Rečeno nam je da su naši ZAHTJEVI prihvatljivi i argumentirani, i tu je sve stalo.

  • Tražili smo da nam se omoguće uvjeti rada dostojni čovjeka, da se sanitarni čvorovi, koji su na nivou zaraze, dovedu u normalno stanje.
  • Tražili smo ispravna i čista vozačka sjedala, polovica sjedala je neispravna… zamjenu oštećenih putničkih sjedala… bolje održavanje vozila i čišćenje vozila.
  • Nedostaje vozača i automehaničara…. tražimo zapošljavanje odgovarajućeg broja ljudi. U lipnju su vozači odradili 6700 prekovremenih sati, što je puna satnica za više od 32 vozača.
  • 8 – satno radno vrijeme za vozače, i dva dana odmora tjedno, jer za ispuniti fond sati, trenutnim radnim vremenom moraju raditi i do 27 dana mjesečno.
  • Poštivanje Zakona glede ostvarivanja plana godišnjih odmora….
  • Postavljanje mobilnih WC-a na sva polazna, odnosno završna stajališta…. žalosno je da vozači nemaju gdje obaviti nuždu.
  • Popravak kanala u radionama, odnosno prilagodba kanala niskopodnim autobusima… popravak razbijenih stakala u svlačionicama da se ljudi u zimskim mjesecima mogu normalno presvući…. ugraditi grijanje u radionama, ili ih na prikladan način zaštiti od vremenskih utjecaja… radione prokišnjavaju… voda se cijedi po elektrosklopovima.. ljudski životi su dovedeni u opasnost…