Proslava Dana državnosti u Šibensko – kninskoj županiji

0

Središnje obilježavanje Dana državnosti RH u Šibensko kninskoj županiji i ove godine održava se u Oklaju. U susret 27. obljetnici utemeljenja hrvatske države u nedjelju, 24.lipnja 2018. od 18.30 sati u organizaciji Općine Promina, na trgu u Oklaju organizira se po treći put gastro manifestacija „Prominski bronzin“.

Projekt „Prominski bronzin“ zamišljen je kao gastro natjecanje u spravljanju domaćih specijaliteta po starinski u bronzinu nad vatrom, a natječu se timovi koje čine porijeklom Prominjci. Primarni cilj manifestacije je promocija domaćih jela i očuvanje njihovog tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, a ujedno želi se potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihova prezentacija u turističkoj promociji Općine Promina.
Ove godine natjecatelji imaju zadaću u bronzinu skuhati KURMU. Riječ je o tradicionalnom prominskom jelu od janjećih iznutrica (tripicama) koje se kuhaju uz priloge manje uobičajene u drugim krajevima gdje postoji tradicija njihovog kuhanja. Općina Promina kao obično osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja žiri kojeg čine poznati kuhari ocjenjivati će : okus, saft i ukupni dojam jela, te odjeću kuhara i atmosferu ekipe. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će za nagradu bronzin. Istodobno u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, turističkih zajednica, te posebni gosti- timovi poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire sudjeluju u kuhanju jela po svom izboru. Što znači da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima kao i dosada dijeliti besplatno.
U sklopu „Prominskog bronzina“ održava se i Peta smotra prominskih vina, koja će ocjenjivati poznati enolozi a najbolji vinari za nagradu dobit će vinogradarski pribor. Posjetitelji će imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama. U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD- ovi , a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i grupa Dalmatino. Završnica manifestacije je točno u ponoć veliki vatromet.