Proslava Velike Gospe u Sinju i u Splitu

0

Geslo ovogodišnje proslave Čudotvorne Gospe Sinjske glasi “Gospe, čuvaj obitelji naše!”

Na svetkovinu Velike Gospe vjernici će se moći ispovjediti od 3 do 12:30 te od 14:30 do 21:30.

Svete će se mise u svetištu na samu svetkovinu slaviti u 4:00, 5:00, 6:00, 7:00, 8:00, 15:00, 16:00, 18:00 i 21:00 sat. Svetom misom zornicom u 4 sata predsjeda župnik fra Antonio Mravak.

U 7 sati održat će se misa na Gradu kojom predsjeda fra Perica Maslać.

Središnje misno slavlje s procesijom započet će u 9:30, a održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana. Njime će predsjedati splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša.

Večernja misa na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se u 18 sati, a njome će predsjedati provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Misom zahvalnicom koja će se služiti u 21 sat predsjeda gvardijan sinjskoga samostana fra Marinko Vukman.

SPLIT

Svake godine svetkovina Velike Gospe tradicionalno se svečano slavi u  svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita. Na svetkovinu Velike Gospe ponedjeljak, 15. kolovoza sv. mise u svetištu pred čudotvornom zavjetnom slikom Gospe od Pojišana (iz 13. st.) su kroz jutro u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati.

Za vrijeme mise u 10 sati čudotvorna Gospina slika prenosi se iz svetišta u Katedralu gdje će biti misa u 11 sati, a slika ostaje izložena u katedrali na štovanje vjernicima do 18 sati.

Središnja proslava svetkovine Velike Gospe započinje u 18 sati zavjetnom procesijom sa slikom Gospe od Pojišana od splitske katedrale ulicama: Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta Gospe od Pojišana, gdje se na otvorenom ispred Svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje koje predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša uz koncelebraciju svećenika grada Splita.

Za vrijeme procesije Ulica kralja Zvonimira i Pojišanska ulica biti će zatvorene za promet i regulirane od strane policije.