Prosvjed na Karepovcu u petak u 11 sati

0
Foto: Radio Dalmacija

Stanovnicima rubnog dijela Splita, u blizini odlagališta otpada Karepovac, prekipjelo je. U petak će organizirati prosvjed i blokirati ulaz na Karepovac. Godinama upozoravaju na potrebu sanacije odlagališta, no unatoč brojnim obećanjima do danas se ništa nije pomaklo s mrtve točke.

Da je stanje alarmantno, ukazuju podaci mjerne stanice Zavoda za javno zdravstvo. Nedopuštena koncentracija opasnih plinova u prošloj je godini zabilježena preko tideset puta. Potvrdio nam je ro predsjednik udruge Karepovac drugo lice Splita Tihomir Barić; “Kod nas je zrak zagađen i druge je kategorije po kvaliteti, što znači da su nam životi ugroženi. Metan i ugljični – dioksid se uopće ne mjere, a oni su još opasniji od sumporovodika. Problem predstavljaju i leteće vrećice od smeća, prašina, komarci, štakori, procjedne crne vode itd.

Prosvjed će se održati pod sloganom “Pomozimo Splitu da se riješi ekološke bombe”; “Dva su glavna zahtjeva, hitna sanacija Karepovca te hitna izgradnja RCGO “Lećevica”, ističe Barić.

Iako se sa sanacijom trebalo krenuti još prošle godine, to se nije dogodilo. Posljednji dokument koji nedostaje, suglasnost ministarstva, još čeka na potpis resornog ministar Slavena Dobrovića.

Već više od pola stoljeća na Karepovcu se odlaže smeće, i to različite vrste. S vremenom je postao jedino smetlište u gradu Splitu, ali i šire. Smeće se dovozi se iz raznih dijelova Dalmacije pa Karepovac godišnje postaje bogatiji za oko 120 tisuća tona smeća. Alarma već odavno zvoni na uzbunu…