Prosvjed pomoćnika u nastavi

0
Foto: pixabay.com

Roditelji djece s teškoćama u razvoju i pomoćnici u nastavi održali su u Zagrebu prosvjed pod nazivom “Škola za sve”.

Traže ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno obrazovnom sustavu. Upozoravaju da Ministarstvo obrazovanja do početka školske godine nije riješilo zahtjeve koje su uputili roditelji i škole za 800 djece kojima trebaju pomoćnicima u nastavi. Riječ je o 185 djece u redovitom sustavu i 600 u Centrima koji su dosad imali asistente u nastavi.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako se broj zahtjeva stalno povećava te da je za ovu godinu odobreno 4. tisuće pomoćnika  što je čak tisuću više nego lani i tri puta više nego pet godina ranije. Smatra da je situaciju potrebno detaljno  analizirati.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak zatražila je od Ministarstva da se što prije riješe svi zahtjevi. Poručila je kako je neprihvatljivo da do početka školske godine zahtjevi za odobravanjem pomoćnika u nastavi nisu riješeni i da djeca s teškoćama u razvoju, dolaze u školu bez odgovarajuće potpore, iako se broj djece kojima je pomoćnik potreban, znao još u lipnju.