Prosvjed turističkih vodiča

0
Foto: Arhiva/Radio Dalmacija

Na Svjetski dan turističkih vodiča u Splitu, Zadru, Šibeniku, Dubrovnik i Sinju istovremeno je u utorak u podne održan mirni prosvjed turističkih vodiča.

Iskazali su nezadovoljstvo Pravilnikom, kojim je omogućeno turističkim vodičima iz Europske unije obavljati posao vodiča na cijelom teritoriju Hrvatske bez pratnje domaćeg vodiča.

Turistički vodič Viktorija Modrić prosvjedovala je u Splitu. Ističe kako im je želja da ostanu županijski vodiči jer na taj način pružaju najbolju kvalitetu usluge. Dodaje i kako traže da inozemni vodiči koje žele voditi turiste po povijesnim lokalitetima u Hrvatskoj trebaju položiti stručne ispite, baš kao i domaći vodiči.

Prema važećem Zakonu, turistički vodiči polažu stručni ispit za turističke cjeline po županijama i mogu voditi samo u onim županijama za koje su položili ispit, po čemu ispada da su hrvatski turistički vodiči u nepovoljnijem položaju od stranih vodiča, kaže Modrić

Već je stranim vodičima izdano više od 70-ak licenci. Vodiči upozoravaju kako Pravilnik kojeg je resorno Ministarstvo turizma donijelo prije dvije godine nije usklađen sa Zakonom o pružanju usluga u turizmu, pa su obavljeni razgovori s resornim ministrom Garijem Cappellijem. U svakom slučaju mirnim prosvjedom željeli su skrenuti pozornost na probleme iz perspektive struke i nelogičnosti koje izmjene zakona donose.