Prosvjed u Sjevernoj luci

0

U subotu, 14.studenoga  u 11.59 mještani Vranjica u organizaciji građanske inicijative “MJESTO KOJE HOĆE ŽIVJETI – 2020” održat će prosvjed brodicama u Sjevernoj luci, kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu.

Evo njihovih zahtjeva:

Ovim prosvjedima traže hitno zaustavljanje divlje brodogradnje koja se uz prešutno odobravanje vlasti, odvija na prostorima bivše tvornice Salonit i bivšeg Brodoremonta, kao i na dijelu Sjeverne Luke – vez br.1.
Svakodnevni ekološki incidenti: nekontrolirano pjeskarenje i brušenje brodova na otvorenom obavijaju nas kancerogenim česticama koje udišemo, stalno izlijevanje nafte i kemikalija u more, ogromne količine brodograđevnog otpada koje se noću pali…ugrožavaju naše zdravlje i zdravlje naše djece.

– ZABRANU ISKRCAJA, ČUVANJA I UKRCAJA RAZNIH VRSTA UGLJENA U SJEVERNOJ LUCI NA OTVORENOM jer zbog djelovanja vjetra ugljena prašina i sitni dijelovi lete zrakom i predstavljaju ugrozu za zdravlje naših stanovnika. Obavljanje ove djelatnosti u luci može se obavljati samo nakon izgradnje sustava neprekidnog polijevanja ugljena vodom, kao i sustava zbrinjavanja iste vode, kako se ista nebi izlijevala u more.

– ZAUSTAVLJANJE POKUŠAJA IZGRADNJE NAFTNOG TERMINALA. Najava izgradnje naftnog terminala u Sjevernoj luci grozomorna je za sve naše mještane kao i naše susjede na predjelu Brda, Solina i Kaštela. Najave predviđaju kapacitet od čak 56.000 m3.
Terminal i operacije iskrcaja, skladištenja i pretovara predstavljaju ogroman niz vrlo vjerovatnih i ostvarljivih rizika, kao što su:
izlivanja nafte i njenih derivata u more i ili na samo područje terminala,
emitiranje plinova u zrak,
požara u bilo kojem dijelu segmenta operacija,
eksplozije u bilo kojem trenutku.
Pokušajmo zamisliti crni scenarij eksplozije 56.000 kubika nafte/derivata u kojem onda svi elementi rizika se ostvare.
Od eksplozivnog udara, po kojem slijedi požar i izlijevanje nafte/derivata u more, u vrlo kratkom roku od Vranjica i njegovih mještana, kao i susjednih stanovnika Splita i Solina nebi ostalo ništa. Upravo zbog navedenog ovakvi teminali se nigdje u svijetu ne grade u gusto naseljenom mjestu, a pogotovo ne u konfiguraciji zaljeva kao što je Kaštelanski zaljev.

Mještanima Vranjica u njihovom prosvjedu pridružit će se i susjedni stanovnici Solina, Kaštela i Splita, čije zdravlje je jednako tako ugroženo neodrživim stanjem u Kaštelanskom zaljevu, stoji u pozivu na prosvjed.