Prosvjed u Supetru: Dosta je čekanja, hitno tražimo besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih otoka

0
Foto: Udruga ''Brački pupoljci''; autor: Ante Mandić

U Supetru na otoku Braču održan je prosvjed „Nešto zbilja važno“. Organizatori Crveni križ Brač i udruga „Brački pupoljci“ traže da se odmah i kroz hitnu proceduru donese izmjena članka Zakona kojim bi se osigurao besplatan prijevoz za odlazak na terapije na kopno otočkoj djeci s teškoćama u razvoju. Dvjestotinjak prosvjednika blokiralo je izlaz iz trajekta na 120 sekunda za 120 mjeseci koliko se bore s ovim problemom. Priopćenje Udruge Brački pupoljci donosimo u cijelosti:

 

Borimo se već deset godina za pravo na besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka. Nakon prošlotjednog novog odbijanja vladajućih da nam, izmjenom jednog jedinog članka Zakona, omoguće konačno ovo pravo, shvatili smo da nam je prosvjed jedino preostalo sredstvo kojim možemo ukazati na neravnopravni položaj u društvu naše djece. Čuli smo već puno puta obećanja, poput ovoga ministra Olega Butkovića, da će se cjelovitom izmjenom Zakona osigurati ovo pravo, ali ako on slučajno i krene u proceduru od listopada, treba biti jasno da je za njegovu prilagodbu potrebno tri do šest mjeseci. To znači da će još barem godinu dana djeca s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka biti bez besplatnog trajektnog prijevoza za odlazak na terapiju na kopno. U međuvremenu se gomilaju ogromni financijski troškovi. Dosta je bilo čekanja, tražimo da se hitnom procedurom izmjeni taj članak 47. koji će nam osigurati ne samo ovo pravo, već i dostojanstven život, poručila je predsjednica Udruge roditelja s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ Maja Bonačić-Proti tijekom današnjeg prosvjeda pod sloganon „Nešto zbilja važno“ u supetarskoj trajektnoj luci.

Prosvjednici su na 120 sekundi blokirali iskrcaj putnika i automobila s trajekta koji je redovnom linijom došao iz Splita kako bi na simboličan način prikazali koliko djeca s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka ovise o ovom prijevoznom sredstvu. Dužina blokade simbolizira 120 mjeseci, odnosno deset godina koliko se „Brački pupoljci“ bore za ovo pravo. Uz mnogobrojne građane Supetra i drugih bračkih općina, svojim prisustvom potporu prosvjedu, između ostalih, dali su i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Supetar“, Moto-kluba „Brač“, Torcide Brač te putnici koji su netom došli s trajektom.

Adekvatnih terapeutskih institucija na otoku nema te zdravlje djece ovisi o trajektnom prijevozu. Trajektna karta za jedno polazno i povratno putovanje za Bračane košta 200 kuna, a u tu cijenu ulazi i automobil prijeko potreban za transport djece s teškoćama u razvoju. S obzirom da pojedina djeca moraju i po nekoliko puta tjedno putovati na terapije na kopno, troškovi prelaze i 3000 kuna mjesečno. Ako je nama tako, zamislite kako je tek onda roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su karte još skuplje. Dakle, nemamo ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali već sada, uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Upravo zato je jedino rješenje izmjena članka 47. odmah i po hitnoj proceduri. Puno smo puta protekli godina čuli obećanja o cjelovitoj izmjeni Zakona da bi im sada olako povjerovali, kazao je Mate Mladina, član Udruge „Brački pupoljci“.

Podsjetimo, prošli tjedan saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku ponovno je glasovao o stavljanju u saborsku proceduru izmjenu članka 47. Zakona kako bi se omogućio besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju. Nažalost, nakon glasovanja ostali su bez odluke, što je jednako odbijanju i to zbog izjednačenog omjera od šest glasova za i šest glasova protiv. Svi članovi Odbora iz vladajuće koalicije HDZ-HNS redom su bili protiv donošenja izmjena Zakona kojim bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za svu otočku djecu s teškoćama u razvoju i to: Ivan Čelić (HDZ), Željka Josić (HDZ), Ivan Kirin (HDZ), Vlatko Kopić (HDZ), Ljubica Lukačić (HDZ) i Bernarda Topolko (HNS). S druge strane, inicijativu „Bračkih pupoljaka“ za izmjenu zakona podržali su: Ines Strenja (Most), Marija Alfirer (SDP), Romana Jerković (SDP), Željko Jovanović (SDP), Kažimir Varda (Bandić Milan 365) te Siniša Varga (nezavisni zastupnik). Na sjednici i glasovanju nije prisustvovao Marko Sladoljev (Most).

Prethodno je u travnju obećanje da će se izmjena Zakona dogoditi po hitnoj proceduri, i to prije ljetne saborske stranke, dao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a svoju potporu obećala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Nažalost, ni jedno ni drugo nisu ispunili obećano, a ministar je u prošlotjednim izjavama „zaboravio“ na obećanje o hitnoj proceduri izmjena članka 47. Zakona i dao novo obećanje o cjelovitoj izmjeni zakona u listopadu. Pri tom, moramo ponovno primijetiti kako taj „novi“ zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti, koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen na jesen kako sad, po novome, obećavaju. – stoji u priopćenju ”Bračkih pupoljaka”.