Prosvjed u Tisnom: Ne damo hitnu !

0
Foto: CROPIX/Niksa Stipanicev

Prosvjedujući protiv odluke Ministarstva zdravlja o premještanju tima hitne medicinske pomoći iz Tisnoga u Vodice, stanovnici otoka Murtera, njih 500, sa 150 vozila na sat vremena blokirali su Jadransku magistralu a prosvjed su nastavili i ispred gradske uprave u Vodicama, izvikujući: Ne damo hitnu s otoka i Sram vas bilo.

Načelnik općine Tisno Ivan Klarin koji je predvodio prosvjednike, izjavio je za RD da su ljudi do daljnjega spremni prosvjedovati za ostvarivanje svog temeljnog ljudskog prava na pristup hitnoj pomoći te traži da ih primi netko iz Ministarstva zdravlja.

Novim ustrojem i brutalnom političkom odlukom gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev pet timova hitne je ukinuto i prebačeno u Vodice koje su udaljene svega 13 kilometara od šibenske bolnice dok je ispostava Tisno koja pokriva zapadni dio Šibensko-kninske županije i cijeli otok Murter, udaljena 40 km od Opće bolnice Šibenik. Time zlatni sat u medicini za nas više neće postojati, pogotovo u ljetnim mjesecima kada će hitna do unesrećenog dolaziti u roku od jedan sat i u roku drugog sata ga vraćati u šibensku bolnicu. To više nije zlatni sat nego su to dvije smrtne ure za sve stanovnike našeg otoka, izjavio nam je načelnik Klarin.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da je izmjena mreže hitne pomoći napravljena zbog optimizacije sustava te da Tisno T-1 tim hitne pomoći može imati uplati li u državni proračun pola milijuna kuna.

Klarin je rekao da je ova reakcija Ministarstva direktna posljedica prosvjeda te da ju spreman odmah potpisati. Dodao je i da mu se nitko iz Ministarstva još nije službeno obratio s tim prijedlogom nego je da to doznao od novinara. Time bi Općina Tisno sufinancirala jedan tim hitne pomoći a ostala četiri tima T-1 plaćalo bi Ministarstvo, rekao je načelnik Klarin ističući da je to prihvatljivo rješenje.