Prosvjed u Vruji: Zatražen opoziv Milanovića jer podržava okupaciju teritorija RH

0
Foto: RD

U uvali Vruja održan je prosvjed građana protiv bespravne gradnje i devastacije te uvale. Okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Prosvjednici su tražili da se sudi Stipi Latkoviću jer je uporabom sile ugrozio teritorijalnu cjelovitost Hrvatske. Zatražili su i hitan opoziv Zorana Milanovića, jer kao predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga izravno podržava okupaciju teritorija Republike Hrvatske.

Književnik i mještanin obližnjeg Piska Boris Dežulović nam je kazao: Okupili smo se a iskažemo bijeg, gnjev, ljutnju pred ovim što se već 20 godina događa u ovoj prekrasnoj uvali koja se od netaknutog komada prirode pretvorila u ovo. Ovo je kultna uvala za Hrvate i njihovu mitologiju, jer su s nje po predaji Hrvati prvi put vidjeli more, a s njenih brda iznad je veliki hrvatski pjesnik Josip Pupačić napisao svoju slavnu pjesmu “Gledam more gdje se meni penje”. Ta uvala je evo već 20 godina privatna prčija takozvanog investitora, pajdaša trojice hrvatskih predsjednika, nekoliko ministrica i ministara, državnih revizorki i revizora i tako dalje. Radi što god ga je volja kao da je njegovo. No, cijela ova uvala, gdje smo se okupili  – to je vlasništvo Republike Hrvatske, na kojoj, očito, Republika Hrvatska nema nikakve ingerencije. Latkovićevo vlasništvo su te kućice koje je nadoziđao na nekoliko kućica koje su tu postojale od prije, kao jedno malo pučko izletište, koje je u vihoru pretvorbe preko raznih firmi i Todorićevog Agrokora, na kraju završile u rukama Stipe Letkovića. To je njegovo privatno vlasništvo. Zemlja između tih kućica i cijela uvala – nisu njegovo vlasništvo, ali on koristi kao da jest. Dakle, on probija put od kilometra na državnoj zemlji sa koje su ga inspekcije tjerale bezbroj puta, zatvarale mu gradilište, obustavljale mu radove, ispisivale kazne, donosile rješenja o vraćanju u prvotno stanje, sve bez ikakvih rezultata, kazao je za Radio Dalmaciju Dežulović.

Došla sam podržati sve ove ljude koji traže da se sve naše institucije odnose jednako prema svim građanima Hrvatske. Nepojmljivo je da netko može 20 godina prkositi svim zakonima, svim inspekcijama, koje su ovdje bile, svim institucijama, a netzko završi preko noći u zatvoru radi beznačajnih prekršaja, kazala je u izjavi za Radio Dalmaciju saborska zastupnica Centra Marijana Puljak. Ovo je dokaz kako institucije ove države zapravo ne funkcioniraju. Nepojmljivo je da netko može 20 godina prkositi državi. o tome sam nedavno govorila u saboru, postavila sam zastupnička pitanja na nekoliko ministarstava, a odgovore koje sam dobila su ‘brigo moja prijeđi na drugoga’. U tijeku su čak i neki postupci Hrvatskih šuma protiv ovog bespravnog graditelja, koje on odugovlači i ti su postupci stalno u nekakvim zastojima, Događa se da on 20 godina nesmetano gradi i širi se na područje u vlasništu Republike Hrvatske. Očito je to osoba koja se ne boji ničega i koja misli da svojim poznastvima i vezama može utjecati i na pravosuđe i na druge institucije ove države. Imali smo prilike čuti kome je sve prijatelj, kome je kum, tko ga brani sada u javnosti. pa čuli ste i predsjednika države koji sve nas koji smo došli protestirati naziva parazitima. Latković ovjde bespravno gradi 20 godina i to nikako ne može braniti predsjednik države, rekla je Puljak.

Uzurpacija našeg pomorskog dobra je već dugi niz godina dozvoljena pojedincima. To je najveće zlo što se može dogoditi – odnarođenje onoga što bi trebalo pripadati nama kao resurs, kao potencijal, kao održivi razvoj, ovakvim betonizacijama i pojedincima koji kroz interesne lobije i institucije mogu raditi ovakva strašila po našim djevičanskim prirodnim obalama je više nego sramotno. To treba zaustaviti! Ja kao dugogodišnji aktivist i čovjek koji je bezbroj puta organizirao razne akcije, poglavito ekološke, razočaran sam ovim načinom uzurpacije. Kompletna naša Splitsko-dalmatinska županija je otuđena od naroda i ono što treba pripadati ovim ljudima, daje se pojedincima da oni rade što god žele. tome se već davno trebalo stati na kraj, a nadam se da je danas vrijeme, rekao nam je sinjski gradonačelnik Mostov Miro Bulj.