Prosvjed “Za Marjan bez automobila”

0
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Oko 700 građana Splita na biciklima sudjelovalo je u prosvjednoj vožnji od Instituta do Bena, kojom su gradskim vlastima poručili  da žele Marjan bez automobila.

Prosvjed je organiziralo Društvo Marjan uz potporu biciklističkih klubova.

Pokazali ste da u Splitu ima velik broj ljudi koji je spreman potrošiti svoju subotu popodne usred ljeta i prosvjedovati za nešto što se zove javni interes. Trenutno je promet na Marjanu reguliran odlukom iz 2014. godine a već tada pogodovalo se određenim privatnim interesima. Godine su prolazile, ništa se nije mijenjalo, dapače postajalo je gore. Nakon toga su se mijenjali i neki zakoni, tako da ova najavljena promjena odluke od strane gradske vlasti, nije ništa nego ispunjavanje zakonske obveze– poručio je na prosvjedu aktivist Bojan Ivošević.

Komentirao je gradonačelnikovo osnivanje povjerenstva te istaknuo  da čak i Policijska uprava Splitsko-dalmatinska od Grada traži promjenu Pravilnika i zabranu prometa na Marjanu:

Prije mjesec dana policija traži nešto od Grada i mjesec dana ništa a onda nakon najave našeg prosvjeda pričamo o nekakvom Povjerenstvu. Je li stvarno potrebno Povjerenstvo za dva A4 papira ? Ono što bismo mi htjeli istaknuti je da nitko iz civilnog sektora nije uključeno u to Povjerenstvo, niti Društvo Marjan, niti biciklistički klubovi ….apsolutno nitko neće vidjeti kako će oni donositi odluke u nekakvom Aktu kojim će oni regulirati našu budućnost unutar Park šume Marjan- kazao je Ivošević.