Provjerite anonimno i besplatno jeste li HIV ili hepatitis pozitivni

0

Američki glumac Charlie Sheen nedavno je priznao da je HIV pozitivan, a tko zna jeste li se s nekim takvim susreli i možda upustili u nezaštićene spolne odnose.

Zato se već treći put provodi europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis, namijenjen mladima i svim ostalima koji su pod povećanim rizikom od zaraze. Traje do 27.studenog, a u Splitu ga provodi udruga “HELP”:

Krajnji cilj europskog tjedna testiranja na HIV i heptitis je da što više ljudi postane svjesna svog HIV i heptitis statusa i da se izbjegne kasno postavljanje dijagnoze. Osim što štitite svoje zdravlje, štitite i zdravlje partnera, jer evo mediji bruje o Charlie-ju Sheenu ,a  današnji mladi  nažalost, ali i oni koji nisu tako više mladi, imali su barem jednom tako rizičan spolni kontakt, a nikad ne znate tko je vaš Charlie Sheen.

Bitno je što ranije otkriti jeste  HIV pozitivni, jer je uspješnost liječenja tada veća i osoba nikada ne mora razviti bolest – AIDS, kaže nam izvršna direktorica udruge, Nevenka Mardešić.

Dodala je kako se testiranje preporuča svakome čiji bi odgovori na ova pitanja bili DA:

Jeste li imali nezaštićeni spolni odnos s jednim ili više nepoznatih partnera, jeste li prakticirali seksulani odnos pod utjecajem droga ili alkohola, jeste li imali spolne odnose s osobom koja je bivši ovisnik, jeste li imali neku spolnu bolest i jeste li imali spolni odnos s osobom koja bi mogla potvrdno odgovoriti na neka od ovih pitanja? 

Svatko ovaj tjedan radnim danom od 14 do 18:30 može doći u udrugu “HELP” na adresi Mihovilova širina 1:

Testiranja radimo u suranji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo uzimanjem krvnih pripravaka, a analiza testova se radi u Zavodu. testiranje je dobrovoljno, anonimno i besplatno.

Znajući da je većina zaraženih HIV-om u Hrvatskoj u dobnoj skupini od 25 do 45 godina, “HELP” godinama educira mlade i ima izvrsnu suradnju sa splitskim srednjim školama , a svi ostali:

Dođite testirajte se.