Prvašići i čitanje!

0
Foto: zlatna-djeca.blogspot.com

Odlazak u školu je u jednu ruku stresan za sve, i roditelje i djecu. Ali..prvašići su tu ipak posebni!

Prvi odlazak u školu. Vjerujemo kako se mnogi još sjećaju svoje torbe, i onog osjećaja kad ste krenuli put škole.

Roditelji prvašića se često više brinu od njih samih. Učiteljica Andrijana Nedoklan je kazala: Često pred početak školske godine roditelji me uredno pozdrave i kažu mi ‘imam sad prvašića, ne spavam već noćima, što dijete treba znati za prvi razred’. Onda ja ostanem malo zatečena jer od roditelja ne očekujem da unaprijed nauče djecu niti čitati niti pisati niti računati.

No, roditelji ko roditelji međusobno razgovaraju i kada čuju da tuđe dijete već zna čitat, uhvati ih panika da će njihovo zaostajati.

To je pak demantirala učiteljica Andrijana: To ne mora biti istina. Ja dobro vidim koliko djece čita jer to što netko kaže ‘dijete je čitač’ ne mora značiti da je ono u prednosti. Nekad se zna dogoditi da mi te učenike koji mehanički čitaju mi učitelji trebamo odučavati od njihove tehnike čitanja i učiti ih čitanju s razumijevanjem.

Pitali smo Andrijanu koje bi savjete dala svim roditeljima budućih prvašića: Roditelji se ne trebaju toliko opterećivati i uspoređivati djecu s drugom. Sama činjenica da se djeca tijekom prvog polugodišta ne ocjenjuju dovoljno govori. Moj savjet je da ne forsiraju nego samo onako kroz igru pokušaju uvježbati glasovnu analizu i glasovnu sintezu tj. rastavljanje i sastavljanje riječi na slogove i glasove.

 

Znači treba pustiti djecu da uživaju! Makar do škole!