PUTIN: “Zabili su nam nož u leđa”

0
Foto: www.pri.org

Tijekom sastanka s kraljem Abdullahom od Jordana, ruski predsjednik osvrnuo se na današnji događaj na sirijsko-turskoj granici.

‘Ruski piloti samo su ispunjavali svoju dužnost u borbi protiv terorizma. Gubitak naših zrakoplova nož je u leđa od strane podupiratelja terorizma. Ruski je zrakoplov pao je na područje Sirije, 4 kilometra od granice s Turskom. Bio je 6000 metara udaljen od turske granice kada je pogođen. U svakom slučaju naši piloti, kao i zrakoplov nisu prijetili Turskoj na niti jedan način. To je činjenica. Zrakoplov je srušen na sjeveru Latakije, u blizini ruske vojne baze’, kazao je Putin u svojem obraćanju.

Optužio je Tursku da je današnjim činom Rusiji zabila ‘nož u leđa’.
Putin je kazao kako je vojni zrakoplov bio na dužnosti, s ciljem borbe portiv islamskih militanata.

‘To su ljudi koje treba smatrati internacionalnim teroristima, te militantne skupine se financiraju od strane nekih vodećih zemalja svijeta koje nam sada zabijaju nož u leđa.
Ako ISIS ima te količine novca, milijarde dolara od prodaje nafte i ako imaju protekciju oružanih snaga velikih država, onda je jasno zašto su toliko ojačali, zašto ubijaju ljude na najbarbarskiji način, zašto čine terorističke zločine.

Današnji tragični događaj imat će ozbiljne posljedice po međunarodne odnose. Uvijek smo tretirali Tursku, ne samo kao susjeda, već ako prijateljsku zemlju, ne znam u čijem interesu je današnji incident, u našem nije.’

‘Umjesto da odmah uspostavimo potreban kontakt, koliko sam ja upoznat, Turska je kontaktirala NATO saveznike kako bi razgovarali o incidentu. Kao da smo mi sršuili turski jet. Žele li da NATO služi interesima ISISa-a? Svaka država ima svoje regionalne interese. Mi ćemo te interese uvijek poštivati i nećemo dopustiti zločine poput ovih. Nadam se da se međunarodna zajednica neće ujediniti u međunarodno zlo. U vezi s tim, oslanjamo se na participaciju svih zemalja u regiji s kojima ćemo nastraviti suradnju, kao i na borbu’, rekao je Putin.