Radnička fronta bi hapsila Ivicu Todorića

0

Aktivisti Radničke fronte fotografirali su se pred sjedištem Agrokora s transparentom na kojem piše “Hapsite ga!”, pri čemu ne kriju kako misle na Ivicu Todorića.

Radnička fronta medijima je poslala i priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Iako je to još samo prije pola godine bilo potpuno nezamislivo, već se neko vrijeme govori o mogućnosti da Ivica Todorić, nekoć tajkun broj 1 u Hrvatskoj, bar na neko vrijeme završi u pritvoru. Premda je potpuno jasno da će to u ovim okolnostima, unatoč opravdanosti takvog hapšenja, biti velikim dijelom i političkim motivirano (kako bi se u nestabilnim vremenima pred izbore i usred različitih preslagivanja ostvarili određeni politički bodovi), to svejedno treba pozdraviti.

Ne samo zato što svi koji žive u Hrvatskoj i ne zatvaraju oči pred stvarnosti znaju što je sve Ivica Todorić radio, nego i zato što bi nam to pokazalo da se stvari ipak mogu mijenjati i da oni koji su bili nedodirljivi ipak mogu, bar donekle, nastradati. Još prije godinu dana, mnogi su govorili da se nema smisla buniti i kritizirati jer se onima na vrhu ionako ništa neće desiti – sada vidimo da to nije baš tako sigurno (bez obzira na okolnosti političke močvare u kojima se stvar razvija).

Naravno, ne treba se uopće zanositi time da će se za bilo koje HDZ-ove, SDP-ove ili Mostove vlasti stvarno prionuti na ozbiljno istraživanje svih Todorićevih marifetluka, premda će možda u dogledno vrijeme i uhapsiti Todorića iz politikantskih ili oportunih razloga (zbog izbora, pozicije u anketama i/ili učvršćivanja položaja vlasti). Isto tako, teško je vjerovati da će on, kao što bi trebao, ostati bez sve svoje imovine – npr. ilegalno stečenih Kulmerovih dvora. A čak i kad bi se to dogodilo, bacanje jednog tajkuna u zatvor, pa makar i najvećeg, samo po sebi ne bi riješilo čitav problem privatizacijske pljačke, niti našeg nakrivo nasađenog političko-ekonomskog sistema. Problem je u sistemu, problem je u samoj privatizacijskoj pljačci i stvaranju društva 200 bogatih obitelji i svemu što ono nosi (deindustrijalizacija, osiromašenje i napad na radništvo i socijalnu državu), a ne u jednom čovjeku – pa bio on i sam Ivica Todorić, simbol privatizacijske pljačke.

No, usprkos tome, kako je već istaknuto, nevjerojatno je da se danas uopće govori o hapšenju Todorića kao o mogućnosti, bez obzira na uvjete u kojima se to događa i na krajnje rezultate. To je dobra poruka onima koji misle da se ništa ne može promijeniti i da će oni koji su na pozicijama moći uvijek ondje i ostati.

I stoga – kao i većina javnosti u Hrvatskoj, uza sve ograde i razumijevanje šire situacije, imamo samo jednu poruku vezanu uz Ivicu Todorića: HAPSITE GA!, poručila je Radnička fronta.