Rast turizma postaje opasnost za budućnost

0
Foto: press

U 2015. godini zabilježen je strelovit uzlet turizma u Splitsko – dalmatinskoj županiji, dok istovremeno ostale gospodarske grane bilježe daljnju stagnaciju.

U prošloj godini u Splitsko – dalmatinskoj županiji poslovalo je gotovo 12 tisuća poduzetnika koji zapošljavaju preko 70 tisuća radnika. Poduzetnici Splitsko – dalmatinske županije ostvarili su prošle godine ukupan prihod od 40,6 milijardi kuna, te ukupan rashod od 39,4 milijardi kuna. Ukupan prihod veći je od rashoda za 1,2 milijarde kuna, 31,5 % više u odnosu na 2014. godinu. Podaci su to koji su danas javno objavljeni na sjednici Gospodarskog vijeća Splitsko – dalmatinske gospodarske komore.

Graditeljstvo i trgovina i dalje stagniraju, naglasila je dopredsjednica Hrvatske gospodarske komora Mirjana Čagalj, dok je turizam pokazao veliki uspon. Dolasci su povećani za 11,8 % a noćenja za 9,5 %.

Prema indeksu gospodarske snage, Splitsko – dalmatinska županija u usporedbi sa ostalim hrvatskim županijama nalazi se na 12. mjestu, potvrdio je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Prema analizi HGK prosječna neto plaća po zaposlenom u Splitsko – dalmatinskoj županiji u 2015. godini iznosila je 4476 kuna i predstavlja blagi posrat od 4,5 % u odnosu na prethodnu godinu, no i dalje zaostaje za državnim prosjekom za 600 tinjak kuna.