Ravnatelj splitskog KBC-a dr Julije Meštrović: Situacija u KBC-u dobra, ali moramo biti oprezni

0

Ravnatelj splitskog KBC-a dr Julije Meštrović u razgovoru za Radio Dalmaciju izvijestio nas je kakva je situacija u toj zdravstvenoj ustanovi, a uoči sastanka u Zagrebu.

Naime, u Zagrebu se sastaje ekspertna skupina Ministarstva zdravstva koju čine ministar Vili Beroš sa suradnicima, ravnatelj HZJZ dr Krunoslav Capak, ravnatelji zagrebačkih bolnica kao i ostala tri KBC-a u zemlji.

‘Situacija u splitskom KBC-u je pod kontrolom, dosta je dobra. Međutim, moramo biti oprezni jer se situacija, kao što stalno ponavljamo, u dan, dva može promijeniti i postati vrlo loša kao što vidimo da se događa i drugdje. Mi sada imamo 150 do 170 bolničkih postelja, zavisno kako se one broje, za covid bolesnike, a bolesnika je 30-tak, od toga je troje na respiratoru. Prema tome, mi sada možemo raditi u uvjetima da osiguramo bolesnicima sve najbolje. Naravno, kada bi se njihov broj i povećavao, još uvijek bismo to mogli bez značajnijih teškoća. Kada bi taj broj eskalirao, onda bismo bili u velikom problemu. Da bismo liječili bolesnike moramo imati prostor, opremu i osoblje. Osobito je kritično osoblje još pogotovo ako se zarazi. Prema tome, moramo biti oprezni svi skupa, najbolje je da se bolest ne dogodi, najbolje je da se ne zarazimo, najbolje je da se pridržavamo ovih jednostavnih mjera i najbolje je da nitko ne dolazi u bolnicu. To je moja poruka, a mi smo dobro organizirani, dobro radimo i građani mogu biti posve mirni.U svakom trenutku bolnica na Križinama može opet biti COVID bolnica, nadam se da do toga neće doći, kaže nam ravnatelj Meštrović.

Što se tiče ostalih bolesnika, dr Meštrović kaže kako, u uvjetima u kojima rade, situacija ne može biti bolja:’Sada je sve još složenije, mi radimo u punom opsegu, radimo sve što je moguće, nastojimo raditi i više, smanjili smo i liste čekanja.’