RCK FitSplit na Grand Gourmetu 2022: Nove generacije turističko-ugostiteljskih djelatnika koje će povestu Dalmaciju ka cjelogodišnjem i održivom turizmu

0

Dolazi li nova generacija koja će Dalmaciju povesti ka cjelogodišnjem i održivom turizmu, ona koja će biti obrazovana po novim programima te stvarnim potrebama poslodavaca, odgovor nudi RCK FitSplit.

Naime, Turističko ugostiteljska škola iz Splita voditelj je opsežnog projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0002)” podržanog od EU, a pod sloganom “Future in Tourism” stvara novu generaciju turističko-ugostiteljskih djelatnika, obrazuje i odrasle te gradi središte novih znanja, ideja i inovativnih rješenja za Dalmaciju kao destinacije izvrsnosti te postaje predvodnik trendova u regiji.

Paralelno se provodi i projekt koji pokriva infrastrukturu – gradnju novog školskog kompleksa s pratećim sadržajima koji objedinjuje hotel i restoran za izvođenje moderne praktične nastave, a sve uz sredstva EU te Splitsko-dalmatinske županije u svojstvu glavnog investitora.

U nastavku zahuktalih aktivnosti, od četvrtka do subote, mentori i učenici RCK FitSplit, na Grand Gourmetu, 8. međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana, otvorili su vrata svoga “cornera” kako bi sudionicima i posjetiocima festivala predstavili aktivnosti, a posebice promovirali deficitarna zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva, poput konobara. Predstavljeni su novi programi za srednjoškolce te mogućnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

Dodajmo, u juniorskoj kategoriji Chef’s table (kuhar + konobar) učenici Turističko ugostiteljske škole, Stipe Marinović i Ana Tadinac , osvojili su na Grand Gourmetu zlato, dok im je u ukupnom poretku pripalo drugo mjesto za timski rad. Stipi, pak, ovo nije prvo važno natjecanje. Nedavno se vratio s AEHT-a, prestižnog međunarodnog natjecanja koje se ovu godinu odvijalo u talijanskoj Senegaliji.

Škola mi je omogućila stjecanje novih znanja i vještina, pored onih koje uz ljubav prema kuhanju donosim iz svoje obiteljske tradicije. Trudio sam se na svim dosadašnjim natjecanjima na najbolji mogući način predstaviti svoju školu i napokon se moj trud isplatio, što potvrđuje i ova nagrada; izjavio je najbolji mladi kuhar Stipe Marinović, inače unuk renomiranog splitskog chefa Zlatka Marinovića iz restorana Noštromo.

I druge aktivnosti projekta FitSplit u punom su zamahu. Nakon uspješno odrađene trodnevne manifestacije pod nazivom Future in Tourism, uslijedilo je sudjelovanje naših učenika na Grand gourmetu. Uskoro nas očekuje i cijeli niz novo osmišljenih manifestacija otvorenog tipa s ciljem promoviranja struke. Krajem mjeseca krećemo s petodnevnom manifestacijom pod nazivom Dani Adventa RCK FitSplit u kojoj će sudjelovati naši učenici svih srednjoškolskih programa zanimanja,  gdje će imati priliku pokazati kako se gradi održiva budućnost u turizmu utemeljena na bogatoj tradiciji – najavila je Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i aktivnosti RCK FitSplit.

Projekt će se zaokružiti s brojnim specijalizacijama i novim zanimanjima kao što su voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela ili, pak, voditelj prijamnog odjela hotela.

Kako bi sve zaživjelo u realnom sektoru, u sklopu projekta gradi se na splitskom Spinutu svojevrsni školski hotel s 4 zvjezdice i prateći sadržaji, gdje će se učenici, uz odrasle koji se usavršavaju i prekvalificiraju u turističko ugostiteljska zanimanja, u stvarnom radu s gostima i mentorima usavršavati od prijema i posluživanja gostiju na svjetskom nivou, pa do pripreme jela temeljenih na vrhunskoj mediteranskoj kuhinji i dalmatinskoj tradiciji – izjavio je ravnatelj Ivo Bilić.

Župan Blaženko Boban oduševljen je RCK FitSplit projektom, a posebice zdanjem koje se gradi na splitskom Spinutu za edukaciju djece i odraslih. U tome vidi šansu da se educiraju kadrovi za cjelogodišnji turizam.

Najvažniji temelj u turizmu je čovjek, a da smo mi stariji znali nešto, danas bi u županiji imali 365 dana turizma i na obali i u Zagori. Stoga, na ovim mladim ljudima ostaje važan zadatak da razviju eno-gastro  turizam, produže ga na 365 dana u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji i šire. Danas Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split potpuno je posvećen tom cilju. Bio sam na gradilištu i ugodno sam iznenađen kojom dinamikom kojom se razvija. Učenici će u sklopu škole imati hotel, restorane i kafiće, pa kad izađu s nastave, moći će odmah naučeno primijeniti u praksi – najavio je župan Boban.

Voditelji projekta najavljuju i natjecanja u sklopu 2. Međunarodne konferencije Enter u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko- dalmatinske županije.

Novoosmišljeno natjecanje Match race okupit će najbolje od najboljih iz cijele Hrvatske u ukupno tri discipline: Match race cooking, Match race sinkronizirani Cocktail na zadanu temu i Match race promocija destinacije uz elemente održivog turizma. Bit će to izvrsna prilika da se javnosti predstavi sinergija dvaju strateških projekata SDŽ iz područja obrazovanja. Izvrsnost i kompetentnost, uz neizbježnu dozu kreativnosti, glavni su pokretači održivosti SDŽ – dodala je Bilandžić.