Red oko nas – red u nama!

0

Probudili ste se i kao i svakog jutra požurili u kuhinju zgrijat vodu za kavu. Otvarate ormarić, al kave nema, a vi je zaboravili kupiti. Dan vam u startu kreće naopako. Da se ne bi trebalo nervirati zbog sitnica, poznato je i pticama na grani. Ali ipak, nekad nas nepredviđene stvari izbace iz takta i razbucaju nam dan. Jedna od takvih je kad se netko ili nešto upetlja u našu rutinu.Iako volimo vjerovat da smo spontani, red nam je u svakodnevici od izuzetne važnosti pa svako, i najmanje, upletanje vanjske sile u naš dnevne rituale može poremetiti cijeli naš dan.

“Mi se toga ne sjećamo, ali čim se rodimo imamo nekakav red hranjenja i spavanja, donekle nam je urođen. Kad postanemo odrasle osobe, red nam postaje jako važan jer nam ulijeva sigurnost i strukturu koju imamo u u prostoru, naprimjer, od uređivanja svog osobnog prostora do ureda. Isto tako, vremenski red nam daje orijentaciju i jasnoću s kojima mi, kao i sva živa bića funkcioniramo. Kad noću spavamo, a danju smo budni, i to je jedna vrsta reda. Red je potreban, kako u društvu, državi, i u mikro i makro sferama.”

Ako smo u kaotičnom razdoblju života, uvođenjem reda oko nas, možemo djelovati na red u sebi.

“Možemo unijeti u život neke rituale koji nam stvaraju osjećaj smislenosti, kontrole i jasnoće. Česta je pojava da smo u stresu od posla pa u tom periodu života unosimo pojačanu kontrolu uređivanjem kuće.”