Rekordna Boranka – 1200 volontera posadilo 12.000 novih stabala (foto galerija)

0
Foto: PR

Treća ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u sklopu kampanje Boranka, održala se ovaj vikend na području Splita, a pošumljavalo se područje Sitno Gornje, ispod Zvjezdanog sela Mosor, koje je stradalo u katastrofalnom požaru 2017. godine. Ovaj vikend zabilježen je rekordan odaziv te se u akciju na Mosoru uključilo oko 1200 volontera.

Uz pomoć stručnjaka iz Hrvatskih šuma koji su educirali volontere i pomagali im u sadnji, volonteri Boranke su ovaj vikend zasadili oko 12,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Sadile su se isključivo autohtone, izvorne vrste crnogorice i bjelogorice. Tako su oni stariji sadili uzgojene sadnice čempresa, primorskog i crnog bora, a mlađi sjeme čempresa i crnog bora te žirove hrasta medunca.

Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske, Splitski skautski zbor, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Grad Split.

Na akciji je sudjelovalo više od 300 izviđača iz Splita, Omiša, Trogira, Dugog rata, Velike Gorice, Samobora, Koprivnice, Stupnika, Okića, Križevaca i Bjelovara. Izviđači iz Splitskog skautskog zbora bili su zaduženi za organizaciju i prihvat svih volontera na akciji ovaj vikend.

Ljepši i zdraviji okoliš naša je zajednička ostavština budućim generacijama. Splitski izviđači će i dalje biti na raspolaganju svojoj zajednici, a svima koji su se do sada uključili u ovaj veliki poduhvat, još veće hvala! Zagrlimo Prirodu sa sve više “malih” ruku, poručuje Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora.

Uz izviđače, na akciji su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, učenici splitskih osnovnih škola Brda i Blatine-Škrape, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita, studenti Kineziološkog fakulteta u Splitu, studenti Erasmus programa međunarodne razmjene, članovi Judo klubova „Val“ i „Student“ , članovi moto kluba „Vuk samotnjak“ te brojni drugi volonteri iz Splita i okolice.

Na akciji je sudjelovalo i 30-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka te volonteri iz tvrtke Atos. Akciji su se pridružili i zaposlenici agencije Imago Ogilvy koja je za Savez izviđača Hrvatske osmislila kampanju Boranka, koja je već osvojila brojne domaće i svjetske nagrade.

Kako je ove godine posebni partner u kampanji Boranka sindikat Preporod, akciji se u subotu pridružilo više od 300 učitelja i nastavnika, sindikalnih povjerenika iz čitave Hrvatske, koji su marljivo sadili nova stabla na obroncima Mosora. Sindikat Preporod ove godine obilježava 25 godina postojanja te su sudjelovanjem u ovoj akciji, povodom te obljetnice, omogućili sadnju 9000 stabala za svojih 9000 članova. Vrlo važna dimenzija ove naše akcije je i što su svi naši učitelji i nastavnici ujedno i razrednici. Siguran sam da će većina njih naći načina kako za Boranku zainteresirati i svoje učenike, a onda neće biti zelen samo Mosor već i cijela Hrvatska, izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Kampanju Boranka od početka službeno podržava i veleposlanstvo Kanade, a kanadski veleposlanik, Nj.E. g. Alan Bowman, u subotu se, zajedno s obitelji, pridružio akciji. Veleposlanik Bowman sa sobom je na akciju pošumljavanja doveo i predstavnike kanadske tvrtke Viking Air, proizvođače svjetski poznatih protupožarnih aviona tipa Canadair. Iz tvrke Viking air u akciji su sudjelovali direktori tvrtke, Ben Carson i Mark Dodd.

Pitanje zaštite okoliša i očuvanja šuma i prirode jedan je od glavnih prioriteta Kanade. Izuzetno nam je drago što možemo sudjelovati i poduprijeti ovakvu hvalevrijednu akciju u Hrvatskoj. Također, drago nam je što i kanadska tehnologija, u vidu protupožarnih zrakoplova tipa Canadair, pomaže u zaštiti od požara, kazao je veleposlanik Kanade, gospodin Alan Bowman, koji je ovom prilikom s obitelji i predstavnicima tvrtke Viking air zasadio više desetaka sadnica na Mosoru.

Podršku akciji pružali su djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasci iz JVP Split i DVD Dugi Rat, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

U sklopu projekta Boranka održavaju se, kao i prošle godine, edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Akcija Boranka nastavlja se i dalje te će se 9. i 10. studenog pošumljavati požarište u naselju Kožino kod Zadra.