Na Rivi otkriveni skimmeri, oprez pri korištenju bankomata !

0
Foto: Pixabay

U nedjelju, 29. listopada oko 11:15 sati, na bankomatu koji se nalazi na Obali Hrvatskog narodnog preporoda u Splitu, policijski službenik izvan službe je uočio tzv. skimmer uređaj (uređaj za snimanje podataka s platnih kartica) i mikro kameru.

O navedenom je odmah izvijestio policijsku postaju, a ubrzo nakon toga uočio je dvije nepoznate muške osobe kod bankomata. Prilikom legitimiranja, za jednu osobu je utvrđeno da se radi o 28-godišnjem državljaninu Bugarske, kod kojeg je policijski službenik pronašao mikro kameru, dok je druga osoba pobjegla. 28-godišnjak je uhićen i priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.  Istog dana, na području Omiša, uhićen je i drugi osumnjičenik, 29-godišnji bugarski državljanin.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su na splitskoj Rivi, postavili i skimmer uređaj s mikro kamerom i memorijskom karticom.

Protiv navedenih osoba podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe naprava i predani su pritvorskom nadzorniku. Kriminalističko istraživanje se nastavlja. 

Ovo dovršeno istraživanje nastavak je rada policijskih službenika koje je i u srpnju ove godine rezultiralo dovršenim istraživanjem kada su policijski službenici zatekli dvojicu bugarskih državljana, u dobi od 31 i 38 godina, sa skimmer uređajima, a tijekom kriminalističkog istraživanja kod njih je pronađeno više komada spomenutih uređaja, lažnih maski za bankomate i kamera za snimanje tipkovnica prilikom unošenja PIN-a, koje su posjedovali u iznajmljenom stanu na području Splita.

Policija je još jednom skrenila pozornost građanima da obrate pažnju prilikom korištenja bankomata, te da u slučaju uočavanja sumnjivih dijelova ili naprava o tome bez odgode obavijeste policiju. Policijski službenici će izići na mjesto događaja i obaviti potrebne provjere, te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni naprijed opisani uređaji, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja, te zaštite imovine građana.