Robert Koharević o Marjanu: Šuma neće ostati gola jer ima prirodnog pomlatka

0
Foto: marjan-parksuma.hr

U povodu Dana Marjana, koji se obilježava u nedjelju, razgovarali smo za vijesti Radio Dalmacije s čelnikom Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Robertom Koharevićem o stanju stabala i marjanske šume.

Nakon dugo vremena uspjeli smo naći zainteresiranu ovlaštenu tvrtku s kojom smo potpisali ugovor o izvođenju radova sječe stabala sukladno Akcijskom planu Šumarskog instituta iz Jastrebarskog. Ta sječa ide svojim tijekom, a odvijaju se i javni radovi u suradnji s Gradom, povukli smo i neke ljude iz drugih gradskih komunalnih poduzeća. Otpiljena stabla se izvlače, a nakon toga bit će potrebna i sadnja, koja bi se trebala odvijati u skladu s novim programom gospodarenja, kazao nam je Koharević.

Šuma neće ostati gola, jer ima prirodnog pomlatka. Sreća u nesreći je što taj štetnik mediteranski potkornjak napada samo alepski bor, pa će česmina, koštela i donji podmladak, koji vapi za suncem, popuniti slobodni prostor. Ništa se tu katastrofalno ne događa, ali nismo navikli na ovakvu situaciju. Potkornjaka ima u cijeloj Dalmaciji, ne samo na Marjanu, ali smo ga mi prvi uočili, kazao je za Radio Dalmaciju Robert Koharević.