S Vestibula skinute skele , “izronio” izvorni sloj jedinih rimskih ceremonijalnih vrata na svijetu

0

Završeni su konzervatorski i restauratorski radovi na Vestibulu. Jučer je skinuta skela koja je zadnjih dvije godine s prekidima zaklanjala pogled na ulaznu i jedinu sačuvanu prostoriju nekadašnjeg Dioklecijanova stana.

Ukupna vrijednost radova, koji je tvrtka “Neir” d.o.o. provodila u dvije faze, je gotovo milijuna kuna iz proračuna Grada. Početkom 2014. započela je obnova unutrašnjeg plašta Vestibula , a druga faza od travnja 2015. bila je čišćenje, stabilizacija i restauracija izvornih površina koja je prekidana tijekom turističke sezone.

Osobno mislim da bi i stari Dioklecijan bio zadovoljan da nakon 1700 godina ovo  izgleda kao danas , nakon postupka konzervatorskog čišćenja, uređenja i djelomičnog obnavljanja možemo otprilike vidjeti kako je to veličanstveno izgledalo tada kada je bilo napravljeno. Danas imamo jedan objekt u kojeg je prekrasno doći i prekrasno slušati naše klape koje na otvorenom održavaju “in continuo” koncerte na naše zadovoljstvo, ali i naših turista.
rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nakon što su danas javnosti i znatiželjnjim turistima prezentirani radovi u samom Vestibulu.

Pročelnik za kulturu Siniša Kuko zadovoljan je jer su “konzervatori obavili sjajan posao”, a voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru Goran Nikšić ustvrdio je kako je ovim radovima Vestibul, kojem je 1827.godine prijetilo rušenje odlukom gradskih vlasti, postao dostojanstvena ruševina na koji možemo biti ponosni. Posljednja velika restauracija Vestibula izvedena je krajem 50-oh godina prošlog stoljeća kada su uklonjeni ostaci pregradnji srednjevijekovnih kuća i ulica, arimirano betonska konstrukcija, a sada je “izronio” izvorni sloj, detalji poput tehnike gradnje kupole, izrade podloge za mozaik….
Radovi su se sastojali od dvije faze.Prva tzv.pilot projekt u kojem smo mi ustanovili što treba napraviti i isprobali sve moguće tehnike i materijale .Smatram da smo u ovom trenutku napravili sve što struka traži  i u Hrvatskoj i u svijetu , a to je vrhunski standard posla.

Vestibul je sada očišćen , dostojno prezentiran bez cementnih fuga, a trajno su sanirani i problematični potencijalno opasni dijelovi.

Ovo je silno značajan zahvat, ocijenio je i šef splitskih konzervatora, Radoslav Bužančić:
Mislim da se radi o najznačajnijoj građevini  palače, jednom Dioklecijanovom izumu, ulaznim ceremonijalnim vratima u njegove odaje. Ona nose naziv Brončana vrata iz samog Dioklecijanovog doba, grčki halkeos  ili kalke kako se to naziva u literaturi. Znamo za kalke Teodorikove palače  , Justinijanove, Konstatinove palače , međutim nijedna nisu sačuvana. Mi ovdje imamo u potpunosti sačuvan  jedini kalke na svijetu.

Zaslužio je Vestibul da ga ta činjenica stavi u žižu svjetske, ne samo, znanstvene pozornosti, dodao je Bužančić..

80 posto rimske strukture sačuvano je izvorno i na mjestu, što je fascinantno kada se zna kako su srednjevjekovne kuće svojim zidovima ulazile u tkivo Rotonde, kako su tada nazivali ulaz u carske odaje.

Budući radovi na Vestibulu obuhvatit će obnovu vanjskog plašta, a gradonačelnik je najavio što je slijedeće u planu:
Početak obnove jugoistočnih podruma, odnosno svoda  jugoistočnih podruma koji su jednim dijelom u takvom stanju da bi se nakon 1700 godina morali počet obnavljat. Djelomično neke stvari na svodu zapadnih podruma, a ovo ostalo ide redovnim postupkom, obnavljaju se pojedini objekti unutar stare gradske jezgre za koje se smatra da su urgentni.

Baldasar je stanje u palači ocijenio dobrim, a od gradskih vijećnika očekuje donošenje Plana upravljanja palačom kao i izbor modela upravljanja.