Sanacija Karepovca prijavljuje se za novac iz EU fondova

0

Na sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, na kojem su uz ministra Tomislava Ćorića sudjelovali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela i voditeljica projekta Karepovac Zrinka Bušić, istaknuto je kako je u razgovoru s JASPERS stručnjacima usuglašeno kako će se radovi na I. fazi projekta prijaviti na ograničeni poziv za EU sufinanciranje.

„Trenutno ugovoreni radovi u I. fazi vrijedni su oko 68 milijuna kuna od čega očekujemo da će 85 % prihvatljivih troškova biti sufinancirano EU sredstvima. Duboko sam uvjeren da će to uvelike pomoći Gradu Splitu i Fondu te da će se time još aktivnije krenuti u rješavanje ovog polustoljetnog problema u gradu pod Marjanom“ rekao je ministar Ćorić.
Očekuje se da će odluka o sufinanciranju sanacije biti donesena sredinom listopada nakon objave ograničenog poziva i izrade projektne prijave od strane Grada Splita, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
„U ovome smo partneri za dobrobit Splićanki i Splićana“ rekao je zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela naglasivši da će danas održan sastanak dodatno ubrzati tempo radova na Karepovcu. Također nije propustio zahvaliti svojim sugrađanima, kako je rekao, „na strpljenju i razumijevanju.“
Radovi na Karepovcu započeli su u studenom prošle godine, a rok za završetak svih ugovornih radova, odnosno prve faze sanacije je 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao. Sam projekt sanacije je podijeljen na tri paketa („A, „B” i „C” paket), a ugovoreni radovi odnose se na prvu fazu paketa „A” koja predviđa izgradnju novih ploha s iskopom i premještanje postojećeg otpada uz izgradnju prateće infrastrukture. Godišnje se oko 135 tisuća tona otpada s područja Splita i 19 okolnih općina i gradova odloži na Karepovcu.