Sanacija opasnih mjesta na državnim cestama

0

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petrić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, potpisat će danas  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sanacija opasnih mjesta (Uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 68,5 milijuna kuna, a potpisivanjem ovog ugovora Hrvatskim cestama dodijelit će bespovratnih 55,5 milijuna kuna.

Hrvatske ceste sredstva će utrošiti za sanaciju opasnih mjesta, na ukupno 23 lokacije na državnim cestama diljem Hrvatske kako bi se poboljšala cestovna sigurnost, odnosno, smanjio broj ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama i nesreća sa materijalnom štetom.

Među 23 lokacije, dvije su na području Makarske.

Grad Makarska dobio je 2 milijuna kuna za sanaciju dva opasna mjesta kojima je sanacija postojeće infrastrukture najpotrebnija: zapadnog ulaza u grad i raskrižja koje predstavlja jedan od ulaza na Zelenku.

Naime, u suradnji sa Centrom za vozila Hrvatske d.d., Grad Makarska ostvario je sufinanciranje dvaju važnih projekata: ”Sanacija opasnog mjesta na D-8 na zapadnom ulazu u Makarsku” i ”Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D-8 u Makarskoj – križanje državne ceste D-8 sa Zagrebačkom, Put Požara i Istarskom ulicom” dobivši bespovratna sredstva u iznosu od 1.975.898,79.

Stopa sufinanciranja za oba projekta iznosi 70% pa je za Sanaciju opasnog mjesta na zapadnom ulazu u Makarskoj, čija je ukupna vrijednost 1.305.880,00 kuna, dobiveno 1.142.645,00, a za sanaciju raskrižja,  čija je ukupna vrijednost 952.290,00 kuna, 833.243,75 kuna.