SDP-ov Ante Franić o sjednici Gradskog vijeća

0

Kandidat SDP-a za splitskog gradonačelnika Ante Franić očitovao se o najavljenoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.Evo njegovog priopćenja.

HDZ-ov Opara i Kerum razlikuju se samo po privatnim interesima koje podržavaju

Što ne valja od početka, ne može se ni popraviti, stoji u prijevodu jedne latinske poslovice, ali i u splitskoj praksi tijekom tragičnog cirkusa koji gledamo u režiji HDZ-ovog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i njegovog partnera Željka Keruma. Zbog predizbornih potreba HDZ i Kerum su se odlučili na lažni razvod braka, kako bi se pokušali na izborima još jednom podvaliti građanima Splita u prepakiranom izdanju. Već pogledom na web stranicu Grada Splita može se vidjeti koliko je trgovačka koalicija srozala Grad Split. Kerumov predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić saziva 43. sjednicu za 15. travnja, a HDZ-ov Krstulović Opara 44. sjednicu za 13. travnja. Sukob Opare i Keruma oko GUP-a ustvari je sukob oko toga kojim privatnim interesima žele pogodovati. HDZ-ov Opara i Kerum ne razlikuju se po koncepcijama razvoja, nego po privatnim interesima koje podržavaju. Opara na silu pokušava u izradu izmjena i dopuna GUP-a preko koljena ubaciti Masterplan kako bi se na Kopilici gradila rivijera u privatnom interesu nauštrb javnog interesa i razvoja Splita. Splitu je na Kopilici potrebna gospodarska zona s kvalitetnom i modernom prometnom infrastrukturom. Kerum pak ne želi da padne cijena kvadrata tamo gdje po sadašnjem GUP-u ima pravo graditi, pa je zbog toga protiv prijedloga izrade. Usput na kraju mandata glumi oporbu.

Pokretanje izrade izmjena i dopuna GUP-a bez isključenja Masterplana jednako je loša opcija za Split kao i neizglasavanje prijedloga. Postupak treba pokrenuti, a Masterplan izbrisati iz prijedloga. Svaka druga opcija značila bi valjanje u blatu ili s Oparom ili s Kerumom. U Gradskom vijeću jedino SDP zastupa ovo rješenje, dok se druge oporbene stranke o Masterplanu ne izjašnjavaju, već pristaju na Oparin prijedlog izmjena i dopuna GUP-a zajedno s Masterplanom. Time prešutno podržavaju i Oparin Masterplan i sve ono što je loše za Split u tom dokumentu. Vidjet ćemo na sjednici Gradskog vijeća hoće li ostatak oporbe podržati prijedlog SDP-a da se iz prijedloga izrade izmjena i dopuna GUP-a izbaci kukavičje jaje zvano Masterplan ili će u potpunosti podržati prijedlog HDZ-ovog gradonačelnika.