Sekolec sabotirao arbitražu?

0

Slovenska policija vodi preliminarnu istragu o odgovornosti za arbitražnu aferu Jerneja Sekoleca, bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

Veći dio oporbe sumnjiči ga da je nemarom ili svjesno izazvao izlazak Hrvatske iz tog procesa, pokazala je u utorak rasprava u slovenskom parlamentu.

Predsjednik Povjerenstva za kontrolu sigurnosnih i obavještajnih službi slovenskog parlamenta Branko Grims kazao je da sumnja kako se kod ponašanja Sekoleca možda radilo o sabotaži  za Sloveniju iznimno važnog postupka.

Sekolec je iskusni međunarodni sudac, pa se postavlja pitanje je li se u njegovim postupcima radilo o nemaru ili nečem drugom, kazao jer Grims, član Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše tijekom rasprave u Povjerenstvu. Kako je na sjednici rekao Matej Tonin, zastupnik oporbene stranke Nova Slovenija – Kršćanski demokrati, Sekolčevo ponašanje u aferi i nakon nje je vrlo čudno, a parlament i preliminarna istraga policije moraju otkriti stvari do kraja, kako bi se ubuduće spriječili takvi slučajevi, s čime se složilo i više drugih zastupnika oporbe, ali i stranaka parlamentarne većine iz redova koalicije premijera Mira Cerara.

Glavni razlog obnovljenih sumnji u Sekoleca, navedeno je na sjednici Povjerenstva, je u tome što je on najprije priznao da ima dvije elektroničke naprave za koje se sumnja de su pomogle onima koji su tajno snimali njegove razgovore sa Simonom Drenik, i to jednu u Beču gdje ima stan i gdje živi, a drugu u Sloveniji, gdje boravi povremeno. Prema navodima Povjerenstva, on je je najprije pristao da oba računala preda slovenskoj policiji radi istrage slučaja, ali je kasnije od toga odustao, što izaziva sumnju da nije bio samo nemaran u čuvanju tajnosti svojih kontakata nego o nečem gorem.

Sekolec je ovog ljeta dao ostavku na svoj položaj, nekoliko dana nakon što su mediji objavili sadržaj njegovih telefonskih razgovora sa Simonom Drenik, službenicom Ministarstva vanjskih poslova. Snimke su sugerirale da je on dobivao instrukcije slovenske vlade o strategiji utjecanja na ostale arbitre s kojima se neformalno sastajao i da je u sudski spis pokušavao uložiti materijal mimo rokova i procedure koji su predviđeni statutom Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu. Ostavku je dala i Drenik, koja je iz Ministarstva vanjskih poslova u međuvremenu premještena u Ministarstvo pravosuđa.

Preporuke da se na mjesto slovenskog arbitra imenuje upravo Sekolec, koji živi u inozemstvu, ali je iskusan član međunarodnih arbitraža i stručnjak za trgovačko pravo, dala je nekadašnja vlada kad ju je vodio sadašnji predsjednik Borut Pahor.

Nakon izbijanja afere poslije koje Slovenija nije demantirala sadržaj objavljenih razgovora, ali je inzistirala da se postupak pred arbitražom mora nastaviti sve do donošenja konačne presude, u redovima slovenske parlamentarne oporbe pojavljivale su se čak i teorije kako je Sekolec nekadašnji registrirani suradnik bivših jugoslavenskih tajnih službi. Tim je službama po tim teorijama navodno bilo u interesu da se kompromitira arbitražni proces Hrvatske i Slovenije, odnosno da se sabotira. (Hina)