Seljaci poručili Vladi: Smanjite PDV u proizvodnji hrane

0
Foto: wiki

Ukoliko Hrvatska želi pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju, prvi korak koji treba napraviti je smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane ispod 10 posto. Stav je to Udruge Nezavisni hrvatski seljaci čiji je predsjednik Mato Mlinarić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku istaknuo kako PDV od 25 posto bitno poskupljuje našu domaću proizvodnju što u konačnici pogoduje uvozu.

Najviše uvozimo iz Njemačke, Mađarske i Nizozozemske, jer su već u startu jeftiniji od nas oko 20 posto. Mađarska ima PDV na proizvodnju hrane pet posto, Njemačka ima sedam posto, a Nizozemska šest posto. “Ako želimo pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju, to bi Vladu stajalo negdje oko milijardu i 600 milijuna kuna, ali bi se taj novac kroz godinu dvostruko vratio. Mi bi stvorili neku novu vrijednost, pokrenula bi se proizvodnja, ljudi bi se zaposlili. Naš proračun uopće ne bi bio na gubitku“, istaknuo je Mlinarić.

Povećanjem proizvodnje i povećanjem kupovine domaćih proizvoda “izgubljeni” PDV bi se mogao i trostruko vratiti u proračun, jer bi takav pristup stavio u ravnopravan odnos našu proizvodnju i uvoz, i sigurno bi dao veliki impuls povećanju proizvodnje, investicija i zaposlenosti, što bi se dugoročno pozitivno odrazilo i na proračun, zaključuje Mlinarić. “Samodostatnost domaće proizvodnje je oko 37 posto, preko 60 posto hrane uvozimo. Mislimo da su to dovoljni razlozi da se prihvati naša inicijativa“, zaključio je Mlinarić.

Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život koja okuplja OPG-ove ističe kako predstavnici Nezavisnih seljaka nisu precizirali na što se odnosi smanjenje PDV-a, na ulazne troškove u proizvodnji ili pak na cijenu konačnog poljoprivrednog proizvoda. Ukoliko se ide na smanjenje PDV-a kod konačnog proizvoda, udruga Život takav pristup ne podržava, jer drže kako bi se time dodatno pogodovalo itekako konkurentnom uvoznom proizvodu. “Fiskalne mjere koje bi dovele do toga da naš proizvod bude jeftiniji i konkurentniji svakako podupiremo, no ako se to odnosi na smanjenje stope PDV-a na konačni proizvod, to sigurno nećemo podržati jer bi se onda smanjio PDV i na uvozne prehrambene proizvode. I gdje smo onda?“, istaknuo je Kovač.

Ako se pita građane odgovor je očekivan. Pomozimo ljudima na selu da rade i povoljno proizvode zdrav i konkurentan proizvod, gotovo jednoglasni su Splićani. Poslušajte anketu: