Šest novozaraženih u Hrvatskoj, tri osobe preminule

0
Foto: HINA/ POOL/ Edvard Susak

Troje zaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj, a po jedan u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji te gradu Zagrebu. Potvrđeno je to na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH.

Danas je 79. dan od pojave koronavirusa u RH. U protekla 24 sata imamo 6 novih osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19, dakle ukupno 2213. Učinjeno je 48737 testiranja, od čega 1257 u posljednja 24 sata. Pozitivnih je 4.54%. Nažalost imamo tri preminula. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu muškarac rođen 1937., u Koprivnici žena rođena 1936. i u Splitu žena rođena 1927. Ukupan broj preminulih je 94. Na respiratoru je 9 bolesnika. Hospitaliziranih je 150 što je 9 manje nego jučer. Iz zdravstvenih ustanova otpuštene su 702 osobe, što je 9 više nego jučer. Kod kuće su se oporavile 1132 osobe, 17 više nego jučer. Ukupan broj oporavljenih je 1834 ili 26 više nego jučer. Po županijama, iz Splitsko-dalmatinske su 3 novooboljela, 2 s otoka Brača i 1 iz Splita. Iz Istarske 1, iz Šibensko-kninske 1 i iz grada Zagreba 1 bolesnik, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da se još utvrđuje kako se zarazio korisnik Cvjetnog doma Šibenik. Komentirao je situaciju s putnicima koji su 2.5. stigli u Hrvatsku letom iz Frankfurta.

Bile su 74 osobe na tom letu. Svi su, nakon što je prvi obolio 5.5., identificirani. Zatražena je lista putnika od Croatia Airlinesa. Granična policija je prilikom prelaska granice uzela njihove podatke. Imali smo skenirane putovnice, te njihove adrese i brojeve telefona. Sve smo ih kontaktirali. Četiri osobe nismo uspjeli dobiti u prvom navratu, ali sinoć su pronađene. Ne znam je li im na granici bila određena mjera samoizolacije. Sad im je određena ta mjera od epidemiologa i oni ostaju u samoizolaciji. Drugim ljudima koji su došli prije ove odluke o prelasku granice je ukinuta mjera samoizolacije i skinuti su s te liste. Putnicima ovog zrakoplova je epidemiološka služba odredila samoizolaciju. Osim bolesnih, koji su u izolaciji. Tri dana nakon leta je prvi od njih osjetio simptome. To je onaj slučaj u Slavonskom Brodu o kojem smo pričali na press konferenciji, kazao je Capak.

Mogu li u kafićima biti novine za goste?

Novine mogu biti svuda gdje su bile prije epidemije, pa i u kafićima. Nigdje nisu zabranjene u smislu korištenja u ugostiteljskim objektima, rekao je načelnik Stožera Davor Božinović.

Nema podataka u znanstvenoj literaturi da bi infekcija koronavirusa bila prenesena novinama. U početnim preporukama je to stajalo čisto iz higijenskih razloga. Ako netko lista novine, a prije toga je namočio prst, može prenijeti čitav niz infekcija. Ali mi vjerujemo u higijenske navike naših građana. Novine će biti i u ugostiteljskim objektima i u frizerskim salonima. I drugdje gdje je to potrebno, pojasnio je dr. Capak.

Mogu li nam svi turisti doći pod istim uvjetima, pa i iz Italije i Španjolske?

Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata vezanih uz prelazak granica i reaktivaciju turizma. Svima je cilj da se pokrene turizam, a da se minimiziraju rizici širenja COVID-19. Svi smo u kontaktu, to je dosta ekstenzivan dokument. U kontaktu smo i s europskim institucijama i s nekim od susjednih država i još nekih iz kojih su nam dolazili turisti. Nadamo se da će i ove godine doći. U Hrvatsku se u ovom trenutku može ući pod uvjetima koje smo iznosili. Jedno je turistička sezona, a drugo kad netko ima rezervaciju za hotel. Granična policija će takvima dozvoliti ulazak u Hrvatsku. Postoji niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku.Ovaj europski dokument je osnova kako ove godine, ukoliko nam koronavirus to dopusti, pokrenuti taj sektor. Tu je niz preporuka. Mi smo, kao i niz zemalja, pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću. HZJZ je izradio upute i za ugostiteljske objekte i za hotele i za prelazak granice. Turist može ući u Hrvatsku, ali pravu sezonu ćemo dogovarati sa susjednim zemljama i na razini EU. Radit će se i na dnevnoj bazi ažurirati mapa regija u Europi. Za nju će biti nadležan Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Svi će imati uvid u tu mapu, vidjeti kako stoji u borbi s koronom regija od njihovog interesa da je posjete i donositi individualnu odluku. Naravno, pod uvjetom da se zadovoljavaju uvjeti za ulazak zemlje u koju namjeravaju putovati. Intencija ovog dokumenta EK je da građani budu informirani. Daju se preporuke i državama i onima koji se bave turizmom kako bi se ta djelatnost pokrenula uz minimalni rizik. Kako bi se turizam ove godine dogodio, rekao je ministar Božinović.

Je li COVID-19 karantenska bolest?

Za sve zarazne bolesti može se proglasiti karantena ili slično. Ovisi o situaciji, širenju bolesti, prelasku u nove sredine, o tome imate li lijekove, cjepiva. Kad se suočimo s novom infekcijom, sve mjere se postavljaju na višu razinu. Onda se prati situacija i te razine se mogu mijenjati s novim spoznajama. To su dinamički procesi, zarazne bolesti su vrlo dinamične. Situacija i mjerila se mijenjaju s novim spoznajama i različitim epidemiološkim i kliničkim situacijama, precizirala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. To predajem studentima, nemamo sad vremena za sve detalje. Ako želite, mogu jedan dan pripremiti cijelo predavanje, dodala je.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva izjavio je kako će osobe u samoizolaciji moći glasati. Ali ne na biračkom mjestu, nego će dva člana Biračkog odbora sa zaštitnom opremom doći k njima. Kako će se to organizirati?

U ovom trenutku na to pitanje ne mogu odgovoriti. Nitko se nije obratio epidemiološkoj službi ili HZJZ-u oko toga kako treba organizirati glasanje osoba koje su ili bolesne ili u samoizolaciji. Onog trenutka kad dobijemo to pitanje i dogovorimo se oko toga, obavijestit ćemo javnost, odgovorio je dr. Capak.