Šest sudionika olimpijskih boksačkih kvalifikacija pozitivno, polovica Hrvati!

0
Foto: hvs.hr

Šest članova boksačkih reprezentacija koji su sudjelovali na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Londonu pozitivno je na koronavirus. Trojica su Hrvati.

Glavni tajnik Hrvatskoga boksačkog saveza Marko Marović potvrdio je kako su među oboljelima dva trenera i jedan boksač. Trener Ante Matas, Splićanin koji obnaša dužnost izbornika ženske reprezentacije, potvrdio je da je zaražen. Isto je učinio i boksač iz Salija na Dugom otoku (jedan od tri brata boksača) sa zagrebačkom adresom Toni Filipi.

Naš epidemiolog je rekao kako su se najvjerojatnije zarazili za vrijeme kvalifikacija. Naša glavna briga je zdravlje naše boksačke obitelji. Nastavljamo moliti da sve završi dobro i da ne bude još pozitivnih testova. Oba trenera i boksač su stabilno i u karanteni, kazao je Marović.

Turski boksački savez također je potvrdio da su dva njihova trenera i jedan boksač zaraženi koronavirusom nakon boravka u Londonu. I oni su trenutno u dobrom stanju. Prva dva dana kvalifikacija održana su pred gledateljima, a treći pred praznim tribinama. Nakon toga je natjecanje prekinuto zbog restrikcija u zračnom prometu, kako bi se svi sudionici mogli vratiti kućama.

Organizatori nisu situaciju shvatili ozbiljno. Cijeli svijet je bio pod uzbunom, zašto su održali taj događaj? Nismo tamo vidjeli nikakve higijenske standarde ni preventivne mjere. Bili su neodgovorni, nije ih bilo briga. Nisu nas testirali, samo su nam rekli da idemo. Ostavili su nas na aerodromu i to je bilo to. Virus je prisutan još od prosinca 2019. Neizbježno je pitanje zašto turnir nije ranije otkazan, rekao je čelnik Turskog boksačkog saveza Eyup Gozgec.

Međunarodni olimpijski odbor kazao je kako njegova radna skupina nije svjesna nikakve poveznice natjecanja i infekcije. U vrijeme natjecanja nije bilo nikakvih ograničenja britanske Vlade, ali suosjećamo sa sportašima koji su pogođeni virusom, poručio je MOO.

Lokalni Organizacijski odbor poručio je kako je poduzeo dodatnu predostrožnost, a nijedna reprezentacija nije na licu mjesta prijavila simptome. Medicinske ekipe su svakodnevno kontaktirale Englesko javno zdravstvo. Poduzeli smo niz dodatnih mjera uključujući dezinfikacijska sredstva i rutinske provjere tjelesne temperature. Reprezentacije smo upoznali s procedurom ako ijedan član njihovih delegacija osjeti simptome, poručili su.

Natjecanje u Londonu organizirala je radna skupina MOO-a nakon što je Međunarodni olimpijski odbor iz tog postupka isključio Udrugu međunarodnih boksačkih saveza (AIBA) i Europsku udrugu boksačkih saveza (EUBC).