Šibenik dance festival 2019

0
Foto: PR

Krešimirov grad postaje veličanstvena scenografija 9. Šibenik Dance Festivala. Na festival stižu plesni umjetnici iz dvanaest zemalja – od Sjedinjenih Američkih Država do Kine. Tijekom sedam dana festivala šibenskim će pozornicama proći tristo plesača.

Glavni će se program održavati na tri lokacije: Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Barone i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. Na Trgu Republike Hrvatske, tj. pored katedrale Šibenčani i njihovi gosti moći će uživati u besplatnim plesnim predstavama.

Festival se otvara na Tvrđavi sv. Mihovila u ponedjeljak, 22. srpnja pravim plesnim spektaklom – predstavom From IN XieXin Dance Theatrea iz Kine. Riječ je o remek djelu suvremene plesne umjetnosti koje potpisuje koreografkinja Xie Xin. Predstava je svojevrsna plesna kaligrafija kineskog pisma. Suvremena kineska plesna umjetnost veliko je otkriće na međunarodnoj plesnoj sceni, a XieXin Dance Theatre jedan je od njegovih najzanimljivijih predstavnika. Ansambl upravo iz Šibenika kreće na europsku turneju.„XieXin Dance Theatre kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju zauzeo je jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa.

Utorak na Tvrđavi Barone donosi još jednu plesnu poslasticu. LajaMartin Physical Dance Theatre izvest će Pinot Noir.  „Ples kojim se bavimo, obuhvaća stvarne životne situacije koje se neprimjetno uvlače u imaginarni svijet. Stvarnosti nudimo alternativu – fantaziju koja publici omogućuje snove, iznenađenje i kreaciju vlastite priče“, kazala je Laja Field. 

U srijedu plesni festival gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Eltion Merja i EM Dance Company iz Albanije izvest će predstavu Be Different. Predstava razotkriva što se događa kad se čovjek buni protiv konformizma. Vizualno atraktivno plesač u bojama sukobljava se s likovima u sivom. 

Četvrtak ima isto mjesto radnje – HNK. Id je predstava koja otvara program te večeri. Koreografi i plesači Anđela Bugarija i Sven Bahat pod svjetlima reflektora istražuju Freudove strukture ljudske osobnosti – ida, ega i superega.  

Petak posjetitelje Šibenik Dance Festivala ponovno izvodi na otvoreno. Na Tvrđavi Barone u kategoriji Young Emerging Dancers Ivona Grubišić izvest će plesnu minijaturu #Red. Djelo je posvetila ženama te onima koji dijele njihove emocije. Djelo je nadahnuto pokretom #Crveni otpor. Performans se ne bavi tekućim političkim pitanjima nego želi utjeloviti ženu kao naizgled krhko, nježno i jedinstveno, a zapravo borbeno, snažno i neslomljivo biće. 

Izvedbe glavnog programa svaki dan počinju u kasnijim večernjim satima, ne u isto vrijeme, po rasporedu složenom tako da se nadovezuju na besplatne programe koji svaku večer na Trgu Republike Hrvatske počinju u 21 sat. Detaljan program pogledajte ovdje.