Šibenik otvara Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije

0

Šibenik u četvrtak, 3.studenog obilježava Dan oslobođenja od fašističke okupacije u II svjetskom ratu, a povodom 72.godišnjice oslobođenja , ovaj vikend otvorit će se Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije.

Ideja je potekla od Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije. Muzej će se nalaziti u novom prostoru šibenskih antifašista iznad Medulića, rekao nam je predsjednik Zajednice udruga , Zoran Restović :
Ideja za to je da se antifašizam jednostavno vrati kao svjetonazor i kako smo s Gradom Šibenikom mijenjali prostorije, rodila se ideja da se to prikaže i pokaže građanima, pa i turistima i rodila se ideja o stalnom postavu nečega čime se možemo hvaliti i dičiti.

Operacija oslobođenja Dalmacije bila je jedna najvećih bitki na tom prostoru , kojom su Dalmacija Istra, Rijeka i otoci vraćeni matici zemlji. Prethodila joj je odluka na otoku Visu , pa je to i početna točka stalnog postava Muzeja. Prikazani su i desant na otoke, oslobađanje Dalmacije od Dubrovnika do Makarske, oslobođenje Splita, Šibenika , Zadra i završna operacija Knina koja je označila konačnu slobodu Dalmacije:
Na način da se to prikazuje fotografijama, panelima ili na TV ekranima. Prvi je prikaz  zločina fašista na području Dalmacije, drugi prokaz sukobljenih jedinica  iz kojeg se vidi kolika je to bila bitka , s jedne strane 62 tisuće NIjemaca, Ustaša i Četnika, a s druge 35 tisuća partizana 8. korpusa i dalmatinskih odreda. Treći je prikaz oslobođenja Šibenika, četvrti oslobođenje Splita, a peti prikazuje svjedočenja preživjelih partizana.

U postavu će biti izložene i osobne stvari partizana , kao i poraženih okupatorskih snaga, te dio oružja iz operacije oslobođenja Dalmacije.

Kako Šibenik može dobiti Muzej oslobođenja Dalmacije, a Split tek krnji naziv ulice po Prvom splitskom partizanskom odredu, pitali smo Restovića:
Šibenik je  imao  veliki broj ljudi  uključen u antifašistički pokret, a nije u nedavnoj prošlosti doživio nikakve velike traume, pa je moguće da antifašizam ovdje ima malo dublje korijene. Mislim da nam u spremnosti da se brani svjetonazor dosta često nedostaje organizacionih sposobnosti, pa ako ćemo i hrabrosti.

Namjera je da prostor Muzeja zaista živi, u tom prostoru će se održavati filmske projekcije i različita događanja, a vrijednost investicije je oko 700 tisuća kuna prikupljenih iz sredstava Udruge, proračuna Grada , te iz donacija.