U Šibeniku predstavljen Centar koralja Zlarin

0

Projekt Grada Šibenika Hrvatski centar koralja Zlarin prijavljen je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Promicanje održivog razvoja prirodne baštine

Ovim projektom nastavljamo ulagati u naše otoke, koji su ujedno vrlo važan dio Grada Šibenika i s puno neotkrivenih i neiskorištenih potencijala. Centar koralja, osim turističke promocije otoka, pridonijet će daljnjem razvoju otoka Zlarina tako što će, uz dakako turističku komponentu, samostalno stvarati prihode za održavanje i financiranje rada nekoliko ljudi koji bi razvijali nove projekte za otok. Otoci tijekom cijele godine trebaju živjeti jednakim uvjetima kao i ostali dijelovi grada, a svjesni smo i toga kako je našim otočanima glavni problem bolja prometna povezanost, stoga Grad Šibenik intenzivno radi na pripremi dokumentacije za projekt izgradnje Icat brodova, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Uređenje koraljarskog centra planirano je u zgradi Kažerma i kući Šare, gdje bi bilo okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju i radionicama namijenjenim svima koje koraljarstvo zanima. U okviru djelatnosti Centra koralja planirana je prezentacija procesa od vađenja koralja s dna mora do načina njihove eksploatacije. Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća obnovu kuće Šare i Kažermu, poljske puteve koji će biti uređeni u poučne staze, a time i domaćem stanovništvu omogućiti lakši pristup do polja, zatim uređenje pristupnog puta od pristaništa do samih kuća Šare i Kažerma, opremanje kuća te nabavu plovila i ronilice na daljinsko upravljanje koja bi snimala koralje na morskome dnu, istaknuo je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Plan Grada Šibenika je da Hrvatski centar koralja Zlarin značajno doprinese daljnjem razvoju otoka i u budućnosti, osim turističke atrakcije, funkcionira kao mala razvojna agencija Zlarina.

U proteklom razdoblju Grad Šibenik u potpunosti je sanirao prometnicu na otoku, devastiranu nakon nevremena. Na Zlarinu funkcionira igraonica za djecu, a za čiju je adaptaciju Grad Šibenik osigurao 100 tisuća kuna. Od ove pedagoške godine na otoku djeluje osnovna škola koju pohađa jedna učenica.