Sindičić žalbom odgodio izručenje

0
Foto: Hina

Istražni sudac u Madridu Ismael Moreno odobrio je izručenje bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj, no njegov se odvjetnik žalio, pa će konačnu odluku za desetak dana donijeti više tijelo Istražnog suda u glavnom gradu Španjolske.

Sindičić je uhićen 9. studenoga u Burgosu na temelju Interpolove tjeralice koju je izdalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. Ono sumnja da je 72-godišnji Sindičić dao lažni iskaz i lažno prijavio kazneno djelo na suđenju u Muenchenu gdje su bivši čelnici jugoslavenske tajne policije UDBA-e Josip Perković i Zdravko Mustač optuženi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Odvjetnik Perkovića, Anto Nobilo, tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta optuženog za organizaciju likvidacije.  Za pomaganje u tom ubojstvu na doživotni je zatvor 2008. osuđen Krunoslav Prates, među ostalim i zbog davanja Perkoviću  ključa garaže u kojoj je smaknut Đureković.

Sindičićev španjolski odvjetnik tvrdi da hrvatsko pravosuđe nije kompetentno za privođenje vezano uz slučaj koji se vodi u Muenchenu već bi to jedino moglo učiniti njemačko pravosuđe.  Sudac Ismael Moreno prihvatio je stav državne odvjetnice Carmen Monfort koja je tvrdila da nema prepreke izručenju bivšeg agenta UDBA-e. U četvrtak ujutro spis će se naći na drugoj instanci koja bi za desetak dana trebala donijeti konačnu odluku. Sudac, koji će biti poznat ovaj tjedan, bavit će se samo pitanjem izručenja, odnosno je li ono u skladu s europskim uhidbenim nalogom, no ne i Sindičićevim svjedočenjem u Muenchenu te njegovom prošlošću u kojoj ga se povezuje s nizom ubojstava hrvatskih političkih emigranata. Odluku o izručenju Sindičić čeka u istražnom zatvoru u predgrađu Madrida.

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988., gdje je odslužio dvije trećine kazne. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića u Parizu 1978., ali je 2000. oslobođen optužbe. Spominjao se u medijima i kao ubojica hrvatske obitelji Ševo u Italiji, te nekih drugih emigranata u Njemačkoj i Švicarskoj. (Hina)