Sindikalni performans povodom 1. svibnja -Međunarodnog praznika rada

0
Foto: pixabay.com

Tri sindikalne središnjice noćas, pet minuta do ponoći, obilježile su Međunarodni praznik rada prosvjednim performansom Zadnji vlak za bolje normalno na zagrebačkom Glavnom kolodvoru te poručile da će zaustaviti snižavanje cijene rada i obespravljenje radnika u Hrvatskoj.

Epidemija koronavirusa ni ove godine nije dopustila održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda pa su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ponoćnim performansom upozorili na iseljavanje hrvatskih radnika u potrazi za sigurnijim poslom i većom plaćom.

Stanje radničkih prava u Hrvatskoj “stavljeno je pod tepih” zbog epidemije, ali i zbog prepirke predsjednika Vlade i države, ustvrdio je predsjednik NSH Krešimir Sever. Iznio je i podatak da se u posljednjih deset godina oko 10% Hrvata iselilo zbog nesigurnih poslova i malih plaća te su nadomješteni uvoznom radnom snagom “koja iz očaja prihvaća niska primanja jer je kod njih još gore”.

Sever je radnicima poručio da nisu sami te da sindikalne središnjice neće dopustiti pogodovanje poslodavcima.

– Dosta je daljnje fleksibilizacije i obespravljenja radnika. Budu li poslodavci i dalje inzistirali na tome, uvijek imamo mehanizme i načine da i u ovim uvjetima pokrenemo ljude, poručio je.

Govoreći o stajalištima i zahtjevima SSSH, mladen Novosel je istaknuo kako tzv. “moderan Zakon o radu koji zagovara Vlada, hrvatsko gospodarstvo neće učiniti ništa održivijim, niti će stvoriti kvalitetna radna mjesta.

– Sektorsko kolektivno pregovaranje, kvalitetan socijalni dijalog i slobodno sindikalno organiziranje jedina je garancija zadovoljnog i radnika i poslodavca, rekao je Novosel te najavio potpisivanje sporazuma SSSH i Hrvatske udruge poslodavaca o početku kolektivnog pregovaranja za sektor javnolinijskog prijevoza.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je korona-kriza prilika da Hrvatska izgleda drugačije.

– Europa se zahvaljujući pandemiji mijenja uvode se pravila za minimalnu plaću, jačaju se mjere za zapošljavanje, uvodi se cijeli korpus socijalnih prava, napušta se sumanuta politika štednje koja je dovela do iseljavanja u Hrvatskoj, istaknuo je Ribić te dodao da izlazak iz krize mora biti temeljen na promjeni porezne politike u smjeru veće društvene jednakosti i pravde te većeg dostojanstva radnika. To je, smatra Ribić, jedini način da zaustavimo iseljavanje.