Sindikati: ne pristajemo da profit bude ispred ljudi

0
Foto: RD

Praznik rada, 1. svibnja, splitska podružnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske obilježit će na Marjanu okupljanjem predstavnika sindikata s porukom upozorenja Vladi kako radnici ne pristaju da profit bude ispred ljudi.

Pravna povjernica SSSH za Splitsko dalmatinsku županiju Jagoda Đinđić kazala je kako bi se Vladu trebalo svakodnevno upozoravati da radnici neće prihvatiti da profit bude primaran, već da treba voditi brigu o radnicima. SSSH održao je tradiciju obilježavanja ‘Prvomajskog uranka’ na Marjanu, pa će tako biti i ove godine. Nakon prosvjednog dijela, uslijedit će zabavni program i tradicionalna podjela fažola, ove godine 1.700 porcija, kazala je Đinđić.

Okupljanje je u 9 sati na Marjanu, a prigodni govori u 11 sati. Podršku prosvjednom okupljanju na Marjanu dao je i regionalni povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić, koji je pozvao radnike da se odazovu pozivu i dođu na Marjan 1. svibnja.  Neka pokažu da podržavaju aktivnosti koje rade sindikati, jer Vlada pokušava snižavati prava radnika iz dana u dan. Imate mlade koji se zapošljavaju bez zasnivanja radnog odnosa, veću penalizaciju za prijevremeni odlazak u mirovinu, produljenje radnog staža,… Nije problem ako se stvori uvjeti, ali recite mi kako će u brodogradilištu jedan brodomonter raditi sa 67 godina, upitao je Vladu Franić.