Sindikati: Štrajk uspio, nastavljamo do ispunjenja zahtjeva

0
Foto: HINA/Damir SENČAR

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja ustvrdili su da je štrajk uspio i najavili nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u 47 posto srednjih škola u jutarnjoj smjeni štrajkalo 75,8 posto članstva te da nastave nema u gotovo nijednoj srednjoj školi u Hrvatskoj, a ponegdje je krnja. Odaziv članova pokazuje koliko je nezadovoljstvo u sustavu srednjoškolskog obrazovanja, ocijenio je Mihalinec pozvavši roditelje da ih podrže i poručio kako je odgovornost za učenike u školama na ravnateljima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je 83,73 posto učitelja u štrajku, napominjući da taj sindikat djeluje u više od 850 podružnica u Hrvatskoj.

Štrajk je pokrenut jer nije bilo pomaka oko zahtjeva Vladi za povećanjem plaća od četiri posto i zbog potplaćenosti i velikog nezadovoljstva učitelja i nastavnika u školama, rekla je. Uvjerena je da će u nastavku štrajka odaziv biti i veći i da članovi sindikata neće odustati.

Mihalinec je rekao da su sindikati osnovnih i srednjih škola dobili iz Ministarstva poziv na sastanak u ponedjeljak, 28. rujna, tek trećeg dana štrajka, te potvrdio da će mu se odazvati, ali neće učiniti ništa na štetu svojih članova. (Hina)