Škraping: U Tkonu gotovo 1300 natjecatelja iz 11 zemalja

0
Foto: facebook.com/SkrapingPasman

Olujnom jugu unatoč, međunarodna treking utrka Škraping – Pirates, koja se u subotu održala u Tkonu, okupila je gotovo 1300 registriranih natjecatelja iz 11 zemalja te gotovo 500 šetača i rekreativaca koji su iz svih dijelova Hrvatske došli uživati u netaknutoj prirodi otoka Pašmana i druženju s prijateljima.

Iako nam vremenska prognoza nije bila baš naklonjena, ovogodišnji Škraping oborio je rekord! Još uvijek se na neki način testiramo u organizaciji i limitiramo broj natjecatelja jer ne želimo riskirati da se nešto dogodi izvan kontrole naših volontera na stazama. Otok je velik, staza duga gotovo 40 kilometara i, vjerujte, nije jednostavno sve držati na oku. Zasad je taj broj ograničen na 1200 trkača, ali uvijek popustimo i ljestvicu još malo podignemo. Već sljedeće godine broj trkača mogao bi biti veći, ali mislim da nećemo prijeći 1500 uplaćenih startnina, kaže Dino Smoljan, u Škraping timu zadužen za odnose s medijima.

Napominje da najmlađi prijavljeni natjecatelj ima deset godina, a najstariji 78.

Kao i prethodne dvije godine, pobjednik Ultra utrke na etapi Ždrelac – Tkon bio je, kako ga već nazivaju organizatori, kralj pašmanskih škrapa, Omišanin Ante Pešić Golub, koji je najtežu dionicu od 39 kilometara istrčao za 3,53 minute.

Trčao sam cijelu utrku, nisam stao ni sekundu preko svih škrapa, i kad bih uspoređivao svoje dosadašnje pobjede s ovom posljednjom, mislim da sam prilično napredovao. Staza je za nekoliko kilometara bila skraćena zbog loših vremenskih uvjeta, a to će se sigurno odraziti i na rezultate u ostalim kategorijama, kaže Ante, koji sebe, unatoč rezultatima te zavidnoj kondiciji i spretnosti smatra amaterom. Član je Treking kluba STrka iz Splita i Planinarskog društva Imber Omiš, sportske sekcije. A utrku je, kaže, kao i sve prethodne, posvetio svome sinu koji je rođen s teškim srčanim manama.

Na Ultra dionici natjecalo se 50-ak trkača, u kategoriji Challenger (25 kilometara) bilo je prijavljeno 593 natjecatelja, u najlakšoj kategoriji Light (10 kilometara), namijenjenoj onima koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, ali žele uživati na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati i cijeli zadarski arhipelag, bilo je prijavljeno 518 trkača.

Osim Škraping utrke, natjecatelji i brojni gosti mogli su uživati u nekoliko popratnih manifestacija, od izložaba, predavanja i edukativnih radionica, do najvažnijeg popratnog događaja – Sajma otočnih proizvoda, koji je okupio 50 izlagača.

Među izlagačima imamo 32 nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod s gotovo svih jadranskih otoka. Izlagači su i sponzori utrke Škraping te će pobjednici utrke kao jednu od nagrada dobiti i autohtone, tradicionalne i ekološke proizvode. Kao posebni gosti nastupaju izlagači iz talijanske regije Molise sa svojim tradicionalnim proizvodima, Moliška Udruga ‘Jedna Musika’, Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim, Češko-Slovačka Udruga Oko Jadrana, PZ Masvin iz Polače, OPG Zvonimir Marin iz Drniša i OPG Raspović, ističe Julija Radović, organizatorica i idejna začetnica Sajma otočnih proizvoda, najveće manifestacije takve vrste u Hrvatskoj.

Na sajmu se ove godine prvi put kao izlagač predstavio i Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, koji u sklopu svog OPG-a proizvodi ekstra-djevičansko maslinovo ulje s otoka Iža.

Prvi put na Sajmu otočnih proizvoda bile su i žene iz Češko-Slovačke Udruge Oko Jadrana, koje su se predstavile tradicionalnim specijalitetima i delicijama iz svojih zemalja, a prihod od prodaje utrošit će za aktivnosti u udruzi. U Tkon je doputovala i Darinka Krnčević s otoka Lastova, kojoj ni olujno jugo nije smetalo da doputuje s našeg najudaljenijeg otoka.

Potporu svojim sumještanima, izlagačima na sajmu, došla je dati i manekenka svjetskoga glasa Nevena Dujmović iz Dopropoljane, koja, kako nam je priznala, ne propušta nijednu priliku da u svijetu predstavi Pašman upravo tradicionalnim proizvodima svoga kraja.

Škraping vikend završava utrkom Škrapić u kojoj će domaćin, Dječji vrtić Ćok iz Tkona, okupiti 200 malih Škrapera iz vrtića diljem Zadarske županije.

Priliku za promociju u sklopu Škraping vikenda nisu propustile ni Ana Teskera i Maja Šepetavec,djevojke koje u Zadru namjeravaju otvoriti prvu hrvatsku žensku zanatsku pivovaru. Na otok su, doslovno na leđima, donijele 40-ak litara svoga piva i tako kampanju u kojoj skupljaju novac za pokretanje businessa proširile i na druge dijelove Zadarske županije. (Hina)