Skuplje cestarine

0

Na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ od ponoći, 15.06., za 10 posto poskupljuju cestarine. Ove godine povećanje cijene od 10 posto za prvu A, prvu te drugu skupinu vozila stupa na snagu više od dva tjedna ranije nego što je to bilo prošle godine. Iz Hrvatskih auto-cesta napominju da je to zbog toga što je i sama sezona ranije krenula,

Sezonske su se cijene ove godine, osim za prvu skupinu, uvele i za drugu skupinu vozila. To znači da će više cijene cestarine u ova tri naredna mjeseca plaćati vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.

“Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru“, poručili su  iz HAC-a, dodajući da se zbog pojačanog prometa znatno povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetu. Kažu i kako uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima te da se na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Prema tablicama HAC-a, tako će primjerice putovanje autocestom A1 od Zagreba do Dugopolja (Split) od 15. lipnja za  I. skupinu vozila umjesto 181 kune koštat će 200 kuna. Od Zagreba do Karamatića (Ploče) vozila iz I. skupine plaćat  256 kuna (umjesto 231 kunu).

. Sezonsko poskupljenje cestarina ne primjenjuje se na III. i IV. skupinu vozila.